Криптовалутата "Биткоин" мина бариерата от 10 000 долара и продължава да расте бомбастично нагоре, съобщи ABC News. Световните финансови институции се притесниха за традиционните пазари, а анализаторите обявиха, че става дума за балон.

Когато се появи пред 8 години, 1 биткойн беше около 6-7 цента. В началото на тази година достигна 1000 долара. Виртуалната валута придоби популярност в годините след финансовата криза като метод за заобикаляне на банките и традиционните методи за разплащане, който позволява анонимно пазаруване в цял свят.

Според световните анализатори обаче в момента имаме класически пример на спекулативен балон. Изпълнителният директор на JP Morgan Джейми Даймън дори обяви криптовалутата за "измама" и метод за пране на пари, подходяща само за употреба от наркобарони, убийци и хора, живееещи в Северна Корея.

Други обаче са притеснени, че ако балонът порасне и в него влязат солидни фондове на големите борсови играчи, "пукването" му може да доведе до тежки сътресения и на традиционните пазари.

Засега обаче няма такава опасност - общата пазарна капитализация на Bitcoin е едва 200 милиона долара. 

Причините за резкия ръст на биткоина е от една страна увеличения интерес към валутата, и от друга - че тя е лимитирана като брой и все още не се ползва масово. Ако влезе в обща циркулация и бъде приета като разплащателен метод не само в тъмните ъгли на интернет, със сигурност ще има нормализация на стойността й.