С "техническо недоразумение" посолството на Иран в София обясни отказа на страната самолетът на Авиоотряд 28 с премиера Бойко Борисов на борда да прелети над територията напът към Саудитска Арабия. Това става ясно от официална позиция на дипломатическото представителство на Техеран у нас. 

Тя дойде, след като първият дипломат на страната бе извикан от МВнР. Поводът - въпреки предварително издадените разрешения за ползване на въздушното пространство, самолетът на Борисов и правителствената делегация бе върнат и се наложи да прелети над Ирак и Турция, за да кацне в Рияд.

„В отговор на официалната молба на посолството на Република България в Техеран от 8 ноември 2017 г. за получаване на разрешение за преминаване на правителствения самолет превозващ министър-председателя Бойко Борисов и придружаващата го делегация, незабавно е издадено необходимото разрешение на 9 ноември 2017 г.”, казват от институцията. 

Според тях обаче поради несъответсвие в обявените данни по време на полета с информацията, представена от компетентните български органи, поради технически причини преминаването на самолета не е позволено.

"Представителят на Иран изразява дълбоко съжаление във връзка със случая и уверява, че става дума за техническо недоразумение”, става ясно и от предшестващо дипломатическата позиция съобщение на МВнР.

Според българската страна проявеното отношение е неприемливо предвид правителствения статут на пътуващата в самолета българска делегация и активния политическия диалог и сътрудничество между двете държави последните години.