Фините прахови частици в софийския въздух отново достигат опасни нива, показват данните на Национална автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух, публикувани на страницата на Столичната община.

Вчера и днес нивата сериозно са надминали средната допустима концентрация за денонощие от 50 µg/m3 фини прахови частици. Най-мръсен е въздухът в "Надежда" и "Хиподрума" и "Павлово",  където нормата е превишена повече от два пъти. От 6 станции за проверка на чистотата на въздуха само тази на Копитото във Витоша очаквано показва замърсяване в допустими рамки. 

Освен в столицата, още 9 български града са отчели превишаване на концентрацията на прах вчера - Бургас, Благоевград, Видин, Горна Оряховица, Перник, Пловдив, Смолян, Плевен
и Шумен.

Според министъра на околната среда Нено Димов това е моментен пик, като подчерта, че за чистотата на въздуха отговарят местните власти. Столична община все още обаче не е изработила механизъм за предупреждение и реакция при очаквано замърсяване на въздуха, макар че получава прогноза за това 3 дни напред. Повечето граждани все още могат само да проверят какъв въздух са дишали вчера.