Европа иска да регулира Facebook и Twitter, каза днес в София българската еврокомисарка Мария Габриел. Евродирективата за аудиовизуалните медии трябва да да се разпростре и над социалните мрежи, смята тя.

Освен това Габриел обещава да даде на Европа дефиниция за това какво е фалшива новина до три-четири месеца. Снимки ЕПА / БГНЕС

Какво ще постигне ЕС от законодателните си амбиции обаче не е ясно. Във водещата му сила, Германия, преговорите за съставяне на правителство са още парализирани. Канцлерката Ангела Меркел и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц разговаряха два часа при президента Франк-Валтер Щайнмайер, но излязоха в пълно мълчание. Шулц отрече да е давал зелена светлина на преговори за нова "голяма коалиция", чака партийно решение.

"Не съм давал зелена светлина за преговори", настоява Шулц.

На 81 години и с присъда за данъчна измама, Силвио Берлускони иска отново да управлява Италия (за пети път), но преди това пак трябва да се яви пред съда - този път по обвинение, че е подкупил свидетел.

Il Cavaliere може да е подсъдим на 81 г., но пак е в предизборен режим. Ръкува се в студио с водещ на тв шоу в Милано.

На редовната си "мини-сесия" в Брюксел Европейският парламент даде формалното си одобрение за бюджета на ЕС за 2018 г. В него от предприсъединителните фондове за Турция са отрязани €175 млн.

Острият език на Ердоган към Европа ще струва на страната му €175 млн. Засега.

Лондон и Брюксел ще имат трескав уикенд в подготовката на насрочения за понеделник работен обяд на Тереза Мей с Жан-Клод Юнкер. Британската министър-председателка се очаква да направи ново предложение за изходната сметка на страната си при напускането на ЕС в опит да приключи с преговорите по развода до Европейския съвет на 15 декември и да започне преговори по бъдещите отношения. Комисията ще даде становището си в сряда. Моментът е решаващ за хода на преговорите и може би за политическото бъдеще на Мей.

Юнкер и Мей са пред съдбоносен обяд в понеделник.

Знаете ли кои са политическите племена в Европа? Те са шест според "Чатъм хаус": колебаещи се, доволни, отхвърлящи, федералисти, въстаници. Познахте ли се от кои сте? Ако не, прочетете още тук.