Две от големите агенции за кредитен рейтинг – "Фич" (Fitch Ratings) и "Стандард енд Пуърс Глобъл" (S&P Global) - повишиха дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута.

Новината съобщи официално Министерството на финансите, а и премиерът Бойко Борисов, и председателят на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов се постараха тя да не остане незаберязана от последователите им във фейсбук. За разлика от Борисов, Цветанов придружи новината и с коментар: "Радостен съм, че международните агенции дават своята безпристрастна оценка за развитието на България. Тези данни доказват, че усилията на правителството на Бойко Борисов са в правилната посока и са в интерес на гражданите!"

"Фич" повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на ‘BBB' от ‘BBB-' и отбеляза, че перспективата и на двата показателя е стабилна. От агенцията отбелязват, че през 2016 г. България е нетен външен кредитор (8,6% от БВП) и се очаква позицията да продължи да се подобрява. Излишъкът по текущата сметка е оценен на 3,4% от БВП, средно за периода 2017-2019 г. Външните резерви представляват 49.7% от БВП, а коефициентът на външна ликвидност е оценен на 215% към края на 2016 г. Това осигурява адекватно покритие за поддържане на режима на валутен борд, се посочва в съощението.

Агенцията отбелязва и фактори, които биха повлияли в негативна посока - например наличието на външни дисбаланси като задълбочаване на дефицита по текущата сметка и влошаване на конкурентоспособността. Според анализаторите риск в областта на публичните финанси би представлявало наличието на висок бюджетен дефицит, както и наличието на съществени задължения на предприятията, които са държавна собственост.

Повишената оценка от "Стандард енд Пуърс" от 'BB+/B' на BBB-/A-3' отразява засилването на външната позиция на страната, обусловена от продължителната експанзия на износа и нарастването на спестяванията. Рисковете са свързани със съществена и внезапна промяна във финансовите потоци, идващи от чужбина и в частност преките чуждестранни инвестиции.