Партията на европейските социалисти (ПЕС), чийто лидер е Сергей Станишев, да приеме обща позиция против различното качество на храните в страните от Западна и Източна Европа - това поиска лидерката на БСП Корнелия Нинова, която е на среща на европейските социалисти в столицата на Португалия - Лисабон. 

"Това ще е конкретен пример, че се борим с неравенствата в Евросъюза - не само сред гражданите - между бедни и богати, а и като статус на различните държави- членки", заяви Нинова в реч на заседание на Съвета на ПЕС, съобщи пресцентърът на БСП.

В началото на годината се заговори за различно качество на продуктите, които големи производители предлагат на различните европейски пазари. Страните от Вишеградската четворка настояха за спешни мерки. През лятото у нас бе направено сравнение на 31 продукта, предлагани на нашия, и на пазари в Западна Европа. Проверката показа разминаване в състава на 7 от тях, но в рамките на позволеното от законодателството в ЕС. 

Корнелия Нинова каза още, че България ще поеме председателството в ключов момент, когато ще се говори за напускането на Великобритания, за бежанската криза, за пътя, по-който трябва да се върви, за бюджета в следващия програмен период. След това се похвали:

„Ние, българските социалисти, заедно с всички вас, изработихме своя визия за бъдещето на Европа, която се казва „Повече социална Европа за хората”, и направихме така, че в българския парламент тази наша визия да бъде включена в общото решение на парламента, с което се приема програмата за бъдещото председателство на ЕС от 1 януари. Тоест, ние имаме своя първи реален успех в налагането на социалния стълб“.