Мачовете на световното първенство по футбол в Русия ще се играят на 12 стадиона догодина. Някои от тях още се довършват, трябва да са готови най-късно до пролетта на 2018 г.

Както е известно в петък бе теглен жребият за груповата надпревара. Готова е и програмата за първата фаза - знае се кой кога и къде ще играе.

Вижте снимки и най-важната информация за 12-те стадиона на руския мондиал. Някои от тях са реални, но други са компютърни визии.

Стадион "Лужники", Москва

Стадионът на който ще се играят мача на откриването Русия - Саудитска Арабия, единия полуфинал и финалът. Капацитетът е 81 000 места. Беше основно реконструиран. Архитектурата му напомня на стария "Лужники", открит още през 1955 г.

Арената прие олимпийските игри през 1980 г., финалът на Шампионската лига "Манчестър Юнайтед" - "Челси" през 2008 г., световното по лека атлетика преди 4 г.

Стадион "Спартак", Москва

Известен още като ст. "Откритие" - на името на спонсор. Тук домакинства "Спартак", в който играе Ивелин Попов. Капацитетът е за 45 360 зрители. Беше открит през 2014 г., след като строежът му продължи твърде дълго заради трудности по финансирането и в процеса на изграждане. 

Свети в червено отвън, но цветовете могат да се променят, подобно на "Алианц арена" в Мюнхен.

Стадион "Крестовски", Санкт Петербург

Носи името на острова, на който беше издигнат. Идеята е била да прилича на кацнал космически кораб. Всеки сам може да прецени дали е изпълнена. А това, което руснаците крият е, че с днешна дата това е може би най-скъпият стадион в света.

Според различни информации цената му е 1,5 милиарда долара. Трябваше да бъде завършен още през 2008 г., но това се случи 9 лета по-късно.

Ще приеме единия полуфинал и мача за 3-4 място. Капацитетът е 64 287 места.

Стадион "Калининград", Калининград

Още не е завършен. Това трябва да стане до няколко седмици. Снимката всъщност е компютърна графика. Тук ще се играе един от най-интересните мачове в първата фаза: Белгия - Англия. Седящите места на арената за световното ще са 35 000.

После капацитетът ще бъде намален до 25 000 за двубоите на местния тим "Балтика".

"Казан арена", Казан

Може да побере максимум 45 379 зрители. Отвори врати през 2013 г. Общината в Казан нае архитектите на новия "Уембли" и на арената на "Арсенал" за стадиона. Разполага с най-големия видеоекран в Европа.

Стадион "Нижни Новгород", Нижни Новгород

Още една виртуална илюстрация. Стадионът (за 44 899 зрители) трябваше да бъде завършен в края на тази година, но това ще стане в началото на следващата. Възникнаха проблеми при строителството, а през октомври горя и пожар (долу).

"Космос арена", Самара

И този стадион се довършва. Екстериорът е почти завършен и има фитуристичен вид. Това е една от най-модерните арени за мондиала. Може да побере най-много 44 918 зрители.

"Волгоград арена", Волгоград

Работата по съоръжението не е завършена. Капацитетът е 45 568 седалки. Ще стане дом на местния "Ротор".

"Мордовия арена", Саранск

Снимката е стара, лентата при откриването на стадиона вече бе прерязана. Арената изглежда атрактивно отвътре и отвън. Капацитетът е 44 412 места. След мондиала ще бъде намален до 25 000.

"Ростов арена", Ростов на дон

Трябва да изглежда така, когато бъде завършен в началото на следващата година. На трибуните ще могат да седнат 45 000 запалянковци. 

Олимпийски стадион, Сочи

Беше построен за зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. След това бе пригоден за футбол. Капацитетът му е за 47 659 зрители.

Стадион "Централен", Екатеринбург

Стадионът бе реконструиран в периода 2014-2017 г. Завършен е, остават някои детайли. Нашумя по-рано тази година заради интересно "инженерно хрумване", което предизвика подигравки по цял свят.

Оригинално капацитетът бе 27 000 места, а изискването на ФИФА е за минимум 35 000 за стадион, на който ще се играят мачове на световно. Така бяха прибавени 8000 седалки на сектори зад двете врати. Ще бъдат премахнати след шампионата.

Изглежда, че въпросните сектори са извън стадиона. И напрактика е точно така. ФИФА няма проблем с това.