Любослав Пенев официално обяви кандидатурата си за президент на БФС на изборния конгрес в началото на следващата година - с гостуване в предаването "120 минути" по bTV.

Пенев обеща "кардинални промени" във футбола, ако бъде предпочетен за нов шеф на мястото на Борислав Михайлов. "Тежки милиони, милиарди", ще печелят централата и клубовете от ФИФА и УЕФА.

Бившият национален селекционер възнегодува от големия брой чужденци в българския футбол.

"Очаквам скоро да станем колония. Може би на някоя държава от Южна Америка. Има отбори, в които играят по 11 чужденци. После защо не съм ходел по мачове, когато бях треньор на националия отбор. А какво да гледам?", каза Пенев.

Той увери, че усеща огромна подкрепа от клубове и футболни хора. Не таи лоши чувства към сегашните управници, начело с Борислав Михайлов и компания, с които размени обиди и остри реплики преди 3 години, когато бе уволнен от националния.

“Ще кажа доста неща, започна Любослав Пенев. Тук съм, за да се кандидатирам. Искам да бъда новият президент на БФС. Време е да се покажа, сега е моментът, сега съм си в България. А иначе кандидатурата ми ще стане факт тогава, когато се обяви датата за конгреса. Дано да има регистър. Невъзможно е да няма.”

“Аз съм положително настроен. Не говорим за вендета, отмъщение, за лоши чувства… Не съм нападал никой, просто се защитих”, така той обясни тирадите си по адрес на Емил Костадинов, Йордан Лечков и Кирил Домусчиев преди 3 г.

Защо президент на БФС? Защото искам отново да се гордеем с нашия футбол. Искам националният отбор да е в топ листата, да е близко до класиране на големи първенства, да се класира на европейско и световно. Искам клубовете да играят в Европа, стадионите да са пълни.

Нищо лично. Време е за кардинална промяна. За 12 години плюс още 2 се видя, че този модел на управление не е печеливш. Не това е моделът на управление, трябва да се промени. Визирам цялостно управлението. Бих направил много неща различно.

Например детско-юношеските школи - различна методика. Нашите национални отбори се представят далеч от най-доброто ниво като качества. Един силен отбор - “Лудогорец”, не е достатъчен.”

Той не обяви имена на хора, с които смята да работи:

“Няма да давам жокери с кои хора ще работя. Ще има сериозни, подготвени хора. Правилните и в точната насока. Ще има големи промени. Във футбола трябва да има хора с пари, това е задължително. Предполагам, че ще ме подкрепят футболните хора, които искат промяна. Няколко клуба ще ми издигнат кандидатурата, но зад мен няма конкретен отбор или хора. Всеки клуб, независимо дали професионален или аматьорски, има право на един глас. Сигурен съм, че много клубове ще ме подкрепят.”

Той разкри, че би поканил в екипа си големи имена като Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Красимир Балъков. Прекрасни футболисти, поставили България в чужбина, по думите на бившия голмайстор на ЦСКА, “Валенсия”, “Атлетико” (Мадрид) и т.н.

Любо Пенев иска да наложи правила, които да се спазват. Черпил е от опита на страната, в която игра дълги години - Испания. Провел е наскоро срещи с шефове на испанския футбол.

“Основно правило? Да се спазват правилата, ето ти го. Да се спазват от абсолютно всички, малки и големи. Правила, тв права…, рече Пенев. - Имаш ФИФА, УЕФА, помощ отвън… Ние не сме ли част от Европа? Сегашните говорят за промяна. Късно е да се променят. Раздават на клубовете топки отпреди 20 години, мрежи отпреди 30 години. Плашат хората, че ако Любо Пенев дойде на власт, всички ще бъдат изгонени. Няма такова нещо. Някои ще си заминат, но тези, които работят за каузата, ще останат.”

Пенев припомни за европредседателството на България и подчерта, че футболът трябва да е сред приоритетите на държавата.

“В добри отношения съм с абсолютно всички. Нормални отношения, нямам никакъв проблем да седна да поговоря с всички хора, обясни кандидатът за пост №1 в родния футбол. Сега е важна датата на конгреса. На 15 декември да се каже кога ще бъде. Колокто повече време имам, толкова по-добре.”

Той отговори уклончиво дали би поканил Христо Стоичков. Пенев не знаел какви са ангажиментите на Камата в момента, но не изключва вариант да работи с Ицо. Обеща да “вземе мерки”, за да няма клубове-фантоми, с помощта на които сегашното ръководство да остане на власт.

Българин или чужденец за селекционер на националния? Това е въпрос за бъдещето, според претендента.

Любо засегна болната тема със съдийството. Той се обяви против французина Марк Бата, който е наблюдаващ на родните рефери и е публична тайна, че взема огромна заплата за тази дейност. Според Пенев има бивши наши арбитри, които могат да вършат работата на Бата по-добре.

Той отклони въпроси за “черното тото” и за проблемите на “Левски” и ЦСКА - не са към него.

Дали би се съгласил на дебат срещу Борислав Михайлов?

“Не е невъзможно. Да не си остана сам в студиото. Не е лоша идея.”

Като конкретно предизборно обещание Пенев обеща корекция в таксите, които клубовете плащат на БФС. Става въпрос за членски внос, такси за мачове и т.н. За целта №9 отвори папка неговия лик и погледна за “жокери”. Това разведри обстановката  в студиото.

Пенев няколко пъти подчерта, че иска промяна, че иска футболът ни отново да е на пиедестал и хората да се гордеят с него. Чувства подкрепа, усеща, че има много повече приятели, отколкото врагове.

Той отчита, че сегашното ръководство на БФС има и плюсове, но като се тегли чертата минусите са повече.

“Имам се за средноинтелигентен, среднограмотен”, каза племеникът на Димитър Пенев.

Тук дойде ред за още едно предизборно обещание, подхвърлено сякаш “между другото”.

Българските клубове ще получават от ФИФА и УЕФА “тежки милиони, милиарди”, защото ще се представят по-добре в евротурнирите, както и благодарение на националния отбор.

Тези думи на бившия голмайстор не дойдоха случайно - наскоро човек от БФС публично обяви, че клубовете ни ще получат 6-цифрени суми от УЕФА заради участието на “Лудогорец” в Шампионската лига през миналата година.

Пенев обаче попита защо това се обявява сега, а не по-рано през годината.

Ами ако загуби на конгреса?

“Оставаме си с това катастрофално уплавление и продължаваме. Губи имиджът на българския футбол. Очаквам скро да станем колония. На държава от Южна Америка. Отивам на мач и какво да гледам - 11 чужденци. После, викат, той не ходи.  А какво да видя?”