Автоматизацията ще отнеме работата на до 800 милиона работници по света до 2030 година, твърдят в своя прогноза анализаторите от McKinsey - глобален лидер в управленските консултации. Те са проучили 800 професии в 46 държави. Това е прогноза според най-бързите темпове на автоматизация.

Машините ще заменят хората предимно в по-богатите държави, установява изследването. В по-бедните страни се инвестират по-малко средства в автоматизация, което означава, че те ще бъдат засегнати значително по-бавно.

Въпреки робота-барман от японското изложение тази година, това ще е една от по-сигурните професии - защото се налага активно комуникиране с хора. Лекари, юристи и учители също ще запазят работните си места по тази причина, макар и да е много възможно обслужващият персонал в тези области да остане без работа.

Предпазени са и най-нископлатените професии - градинари, водопроводчици, чистачи и други подобни.

Много уязвими от автоматизацията ще са ипотечните брокери и счетоводителите. А също така и офисните асистенти, работниците във фабрики. В момента вече се разработват както софтуерни пакети с изкуствен интелект, които правят голяма част от работата им значително по-бързо, така и нов хардуер, който често е способен да ги замени изцяло.

В САЩ роботите ще ликвидират между 39 и 73 млн. работни места в следващите 13 години, във Великобритания - около 6,5 милиона. Според анализаторите обаче много от засегнатите работници могат лесно да бъдат преместени в рамките на същия отрасъл или прехвърлени в друг. Разбира се, ако правителствата се подготвят и вземат нужните мерки за преквалификация. Иначе ни очаква масова безработица в най-силните икономики.