Ще признае ли България брак между хомосексуални, сключен в чужбина? Скоро ще имаме отговор на този въпрос, след като българка започна дело срещу Столична община, отказала да признае еднополовия брак между нея и съпругата ѝ.

През 2016 г. Д. К. сключва брак с Лилия Бабулкова във Великобритания, където хомосексуалните имат това право. Скоро след това подава искане в Столична община, район "Люлин", като иска да бъде отразено актуалното ѝ семейно положение - "женена". Институцията отказва, мотивирайки се със Семейния кодекс и Конституцията. Д. К. решава, че ще обжалва това решение пред съда, а с него се заема адвокат Деница Любенова от Младежка ЛГБТ организация "Действие".

Клуб Z потърси адвокат Любенова, която ни обясни аргументите, които ще представи на изслушването на делото на 7 декември.

"Ще се аргументирам с Кодекса за международното частно право. Той очертава ясно основанията за международна компетентност на органите на чужда държава. Ако те са налице, такава компетентност се учредява и въпросният брак трябва бъде признат у нас", заяви тя.

Това означава, че ако община във Великобритания има право да сключва брак между двама души, той е законен. А в КМЧП ясно е написано, че "(3) Българските граждани в чужбина могат да сключат брак пред компетентен орган на чуждата държава, ако това е допустимо по нейното право." Хомосексуалните бракове са допустими по британското право.

Според адвокат Любенова, ако българският съд признае брака на двете жени, те трябва да получат всички права на семейство, които имат и двуполовите брачни двойки.

"Ако този брак бъде признат от съда, той трябва да даде всички права, идващи от сключването на брак спрямо нашето законодателство", заяви тя.

Това ще отвори вратите и за други такива случаи.

Попитахме я и дали има намерение да атакува решението на Столичната община по линия на дискриминацията по сексуална ориентация, която е забранена както от българския закон, така и от европейските закони за правата на човека. Тя уточни, че това би било отделно дело, което ще зависи от решението на съда.