За пръв път социалната мрежа Facebook ще допуска деца под 13 години, съобщи TechCrunch. Това ще стане само в рамките на нова чат-програма, вариация на познатия Messenger.

Апликацията Messenger Kids е достъпен засега в САЩ и само за iOS, т.е. устройствата на Apple, но скоро ще бъде отворена и за цял свят.

Както всички знаем, социалната мрежа на Зукърбърг иска малчуганите да са поне на 13, преди да имат свой собствен профил в социалната мрежа. Сега обаче родителите могат да исталират Messenger Kids на устройството на детето и през своя акаунт да създадаj мини-профил с името и снимката на детето. След това е нужно само да влязат в настройките на app-а през собствения си профил и да одобрят кои от приятелите им могат да пишат с детето - баби, дядовци, лели, чичовци и прочие.

Името на детето и снимката му все още е неоткриваема, както през стандартните търсачки като Google, така и през тази на Facebook. Така че ако детето иска да си чати със съученик, родителите им трябва първо да са приятели в социалната мрежа и да одобрят контакта. Хората на Зукърбърг работят върху по-прост метод за одобрение.

В детския чат също ще могат да се пращат анимирани GIF изображения, като са специално подбрани подходящите за тази възраст. Дизайнът на програмата е и значително по-шарен и весел.

Facebook няма директно да монетизира новата програма, като вместо това щом детето навърши 13 години, профилът му ще бъде автоматично обръщан в пълноправен. Няма и да се събират каквито и да е данни. От компанията обаче се надяват новият чат да предизвика повече семейства да ползват тяхната програма и в бъдеще.