Една престъпна група препродава лекарства за 90 млн. лева в чужбина, а общо в сивия сектор у нас изтичат медикаменти за 200 млн. лева годишно. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в ефира на бТВ тази сутрин.

Той разясни, че има легален бизнес за препродаване на лекарства в ЕС - когато в една страна има излишък, е позволено търговец да изкупи лекарства и да ги продаде там, където има недостиг. Но в случая не става въпрос за такава практика.

"Нашият екип всекидневно получва обаждане от различни части на страната, където липсва дадено лекарство. Те се изкупуват от аптеките и се изнасят нелегално, защото лекарствата в България са евтини, цените са много ниски", обясни зам.-министърът.

Най-много са сигналите за липса на инсулин, както и лекарства за високо кръвно. В тези случаи производителите внасят дори 10-15% повече, за да няма проблеми на пазара, а в един момент те изчезват, обясни той. Сигнали за това са се появили преди година, от 6 месеца има доклад от здравните власти.

Най-вероятно има замесени лекари, заяви Пенков, и даде пример как работи схемата:

"Постъпваш в болница, пише се някаква диагноза, която не е тази, но за нея трябва да се изпише лекарство, което е интересно. Тя се изписва, не се прилага, защото не е нужно, после това лекарство се изнася."

Често става дума за скъпи лекарства за хронично болни, за онкологични или белодробни заболявания, обясни Пенков, и даде друг пример за схемата, в която участват аптекари:

"Друга практика - трябва да си купя лекарство за астма, но трябва да доплатя 25%. Те ми казват - защо ще доплащаш, ще ти дам друго, което ще покрие сметката. И аз вземам друго, а моето се продава на този търговец, който го изнася в чужбина."

Той коментира и кратко последните решения в бюджета, които доведоха до мораториум на новите лекарства. Изтъкна, че в България всеки в здравната система "ревнува друга част".

"Болничната помощ сега на среща казаха - престанете да плащате пари за лекарства. Другите казват - трябва да правим профилактика, превенция, спрете да финансирате болничната помощ. Трябва да балансираме нещата."

И изтъкна, че във Франция през тази година ще се увеличат харчовете за лекарства от 0 до 3%, а в България от 5 до 8%. 80 млн. лева допълнително ще бъдат харчени, подчерта зам.-министърът.