Съкратената версия на „Чамкория“ е вече готова. Новината съобщи във фейсбук самият автор на романа, Милен Русков. По неговите думи, новата книга е „по-бърза и по-стегната“.

От два тома – първия 400 страници, втория 230 – сега историята за бай Славе, шофьор на омнибуса София-Чамкория-София, е събрана в една книга от 550 страници: съвсем близо до идеала на Русков от 520 страници.

Да припомним: на представяне на „Чамкория“ през месец май тази година Милен Русков сподели размишленията си около дължината на романа:

„Винаги съм смятал, че да напиша книга над 500 страници е естетически неуспех – в днешно време, през XIX век не е било така. Но в днешно време книга над 500 страници общо взето говори, че нещо в нея не е направено както трябва, не е достатъчно съвременна. И е много възможно случаят с „Чамкория“ да е такъв. Просто не можах да я съкратя повече – бях написал 700 страници и тръгнах да съкращавам. Трябваше да я съкратя с 1/4 – и както бях решил, тя щеше да стане 520 страници и да отговаря на този мой предварителен естетически идеал.

Но като започнах, се оказа, че при всяко съкращение над 10% започнах да губя качеството. Някой друг, който е по-талантлив от мен и може да я погледне по-отстранено, може би би могъл да събере тази книга в 500 страници, само че аз не успях. И причината за това е, както ви казах, в това, че книгата представлява общо взето широка панорама на 20-те години и ако се отнемат някои късове от тази панорама, тя започва да губи. А ако се съкращава стилистично – става дискурсивно препъната, върви по-трудно“.

Днес, седем месеца след премиерата на „Чамкория“ в два тома, писателят предлага цялата история събрана в един том. Съкращенията, казва Русков, „са чисто стилистични. Те не засягат сюжета и героите“.

Във фейсбук писателя отбелязва, че новият вариант на книгата му се вижда по-добър – и би искал „тъкмо той да служи за отправна точка на всякакви литературни обсъждания и цитирания в бъдеще“. 

Късата версия излиза тази седмица по книжарниците. На 16 декември Русков ще раздава автографи на новото издание на романа в НДК, в рамките на Коледния панаир на книгата

Книгата междувременно ще се появи съкратена и на театрална сцена. Постановката по романа е на Явор Гърдев, на сцената в Театър „199“ ще видим Захари Бахаров в образа на бай Славе. Премиерните дати са 26, 27 и 28 декември.

"Площад Славейков"