"Новито опортюнитис" е единствената компания, която е подала оферта за покупка на 3,880,388 броя безналични акции, представляващи 67,646407 % от капитала на “Общинска банка" АД. Днес Софийската общинска агенция за приватизация и инвестиции отвори офертата за продажбата на дела на София в трезора. Процедурата по приватизация тръгна през есента. 

Фирмата, която е закупила конкурсната документация и информационния меморандум е регистрирана в Лихтенщайн и е 100% собственост на КАИАК/CAIAC/Фонд Мениджмънт АГ.

"Конкурсната комисия на СОАПИ отвори офертата на кандидата в присъствието на Надзорния съвет на Агенцията.  Комисията ще провери дали офертата отговаря на условията на конкурса и ще изготви доклад. Той ще бъде внесен в Надзорния съвет и чрез него в Столичния общински съвет, който ще вземе решение дали да приеме или отхвърли предложението за продажба.  При положително решение на СОС- процедурата продължава с проверка от БНБ, и от КЗК.", съобщиха от агенцията.

На 4 декември, когато изтекоха сроковете, интерес за купуването на дяла на Столичната община в "Общинска банка" бяха заявили една българска и две чужди компании. Само "Новито опортюнитис" обаче е решила да продължи да участва. 

Общината продава 67,64% от дяловете си в трезора чрез Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. До новия опит за приватизация се стигна, след като общинският съветник от групата на Реформаторския блок в София Трайчо Трайков предложи старт на процедура, а мнозинството м местния парламент одобри идеята. Около самото внасяне на доклад по темата от Трайков имаше напрежение - лидерът на СДС Божидар Лукарски обяви, че това не е минало през знанието и одобрението на останалите съветници от десницата. 

Цената, на която общината се надява да продаде дела си в "Общинска банка", е най-малко 45,65 млн. лева (23,34 млн. евро). Изискванията към кандидат-собствениците на банката включват това да са стратегически или финансови инвеститори – банкови или кредитни институции с пълен банков лиценз, с присъден кредитен рейтинг не е по-нисък от "BB-" (по скалата на S&P) или еквивалентен. Финансовите инвеститори трябва да има опит и репутация в управлението на фондове, финансови активи и/или акционерни или дялови участия в други дружества. Към датата на подаване на офертата трябва да разполагат минимум 20 млн. евро капитал.

Към края на август според данни на БНБ "Общинска банка" е 15-та по големина в страната по активи от 27 банки в България.

Какво знаем за кандидат-купувача

""Новито опортюнитис" е регистрирана на 28 юли 2017 г. Случайно или не - това е точно седмица, след като Столичният общински съвет приема доклада за старт на процедура за приватизация на "Общинска банка". Компанията собственик КАИАК/CAIAC/Фонд Мениджмънт АГ обаче съществува от 2007 г. Според сайта й  фирмата е специализирана в създаването на инвестиционни фондове за своите клиенти. Кои са те обаче - няма такава информация.

В борда на кандидат-купувача на банката е компанията-собственик и Томас Мартин Ян (Thomas Martin Jahn). Според информацията, достъпна в сайта http://www.firmensuche.li (регистър на компании в Лихтейнщайн и Швейцария - б.р.) мъжът е австриец и е участвал в управлението на друга компания - FRÜH & PARTNER VERMÖGENSVERWALTUNG AG. Според нейния сайт предметът на дейност е управление на състояние, инвестиционни съвети, финансово планиране. 

Очаквайте подробности.