Този понеделник сградата на редакциите на "Капитал" и "Дневник" в центъра на София осъмна накичена с плакати, съдържащи клеветнически твърдения срещу Иво Прокопиев, съсобственик на фирмата издател на двете медии и Христо Иванов, председател на извънпарламентарната партия "Да! България". Камери за наблюдение са хванали среднощните труженици, скрити с качулки и кърпи. "Акцията" се е провела около полунощ в неделя срещу понеделник. От кадрите се вижда и как полицейска патрулка спира до "плакатната" група, която вече се е качила в колата си, остават така няколко минути, след което автомобилите потеглят в различни посоки.

Видеото ни бе предоставено от редакцията на "Дневник". Препубликуваме материала на колегите със съкращения.

Стилистиката на плакатите е позната. През май такива плакати имаше до Съдебната палата срещу председателя на ВКС Лозан Панов. Той беше представен като "съдията на олигархията", точно когато настоя за проверка на срещата в ЦУМ между главния прокурор Сотир Цацаров, издателя на "Сега" Сашо Дончев и партийния функционер от БСП и бизнесмен Георги Гергов. В същия стил, със същото изпълнение и със същите адресати са много от първите страници на вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски, както и многобройните псевдо-разследващи книги, произведени от неговите издателства.

Общото в цялото това творчество е пакетирането на издателя на "Капитал" и "Дневник" с "Да!България", с обществени фигури и журналисти, които изразяват открита позиция срещу копупционния модел на управление и срещу използването на прокуратурата в негова защита. Срещу всички тях са използвани неверни факти, клеветнически твърдения и безвкусни булевардни колажи.

Политическата реч, била тя изразена и чрез лепене на плакати, е защитена от закона. Но случаят със среднощните плакати не е точно такъв, защото: Първо, плакатите, които се разлепят из София през последната година са анонимни. Второ, придвижването с прикрито лице, ако не нарушение на забраната за бурки, е основание за полицейска проверка. Лепенето на плакати на места, различни от посочените от общината, е административно нарушение.

От "Дневник" питат и какво са правили полицаите няколко минути с младежите - дали са ги проверили и санкционирали? Или са ги пазили? От медията са изпратили запитване до МВР и чакат отговор.