Министерството на здравеопазването и прокуратурата проверяват 40 класьора с договори между болници с държавна и общинска собственост и частни лечебни заведения. Вече е събрана цялата документация от общо 195 лечебни заведения в страната, а преди коледните празници се очаква оценка на всеки от договорите. "Съмнителните" ще бъдат изпратени в прокуратурата. 

Това съобщиха на съвместен брифинг в здравното ведомство министър Кирил Ананиев, главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Валентин Радев. 

Става въпрос най-често за взаимодействие между държавни и общински и частни болници по силата на чл. 9, ал. 6 от Закона за лечебните заведения. Текстът позволява на болници са сключват договори и да предоставят терен за работа на частни такива, когато дейността не се дублира. Идеята е ако дадена болница, примерно, няма кардиологично отделение или не може да поддържа такова, защото не отговаря на критериите за акредицатия, да сключи договор с частна болница, която да извършва дейността на нейна територия. 

С това обаче се злоупотребява, подозират Цацаров и Ананиев, на тази тема има и обвинения заради случая с Военномедицинската академия отпреви години и клиниката по дерматология, а в момента вече има две повдигнати обвинения заради подобни договори - на изпълнителни директори на болниците във Враца и в Ловеч, обясни Цацаров.

"Проблемът е когато на територията на общинска или държавна болница функционира частна с идентични дейности", каза главният прокурор. И сподели личното си мнение, че трябва да се ревизира изобщо законовата възмоност частни болници да работят на територията на държавни и общински такива.

Промяната в закона обаче е в ръцете и правомощията на Народното събрание, подчерта изрично обвинител № 1.

Цацаров даде пример с две болници - тази във Враца, в която имаше и протести, и тази в Ловеч, тъй като там проверките вече са направени. 

В първия случай нарушения са открити по няколко направления. През 2010 г. врачанската болница сключва 5-годишен договор с частната болница "Медика кор" за взаимно предоставяне на услуги за инвазивна кардиология. През 2016 г. договорът е удължен. Според данни още на предишния министър на здравеопазването проф. Николай Петров обаче от преведени от НЗОК 14 895 792 лв., държавната болница е получила ремонт и физически и морално остаряла апаратура на стойност 1 750 000 лв. Друг договор за наем от 2009 г. е бил сключен с "Вива медика" ООД и е установено, че става дума за дублиращи дейности с тези на държавното заведение. Наемът, на който държавната болница дава за ползване болничната си аптека на частната пък е ... 50 лв. на година, съобщи още Цацаров. В клиниката по съдова хирургия също е засечено нарушение - заради напуснал лекар и риск звеното да спре да функционира, болницата във Враца сключва договор с лекар от Шумен. Установено е обаче, че той не е стъпвал никога там, а работи частната практика. Впъреки това му е преведена сума за заплати в размер на 33 000 лв.

Установено е още, че е бил закупен компютърен томограф за 782 970 лв. без ДДС, но пазарната цена е с 379 091 лв. по-ниска. 

Болницата в Ловеч пък е имала договор с частна болница "Кардио лайф" в периода 2008-2014 г. В резултат към държавната болница по клинични пътеки са преведени 1 388 079 лв. , а към частната - 13 061 438. 

Според главния прокурор това е един от основните канали за източване на НЗОК.

"Ясно е какво се случва - когато здравната каса плаща по-малко - пациентите постъпват в държавната болница. Когато приходите са по-големи - в частната", обяви Цацаров. 

"МВР, прокуратурата и Министерството на здравеопазването започват съвместни проверки на всички държавни и общински болници. Трябва да спрем порочните практики", заяви Кирил Ананиев.

Здравният министър обяви, че е готов и доклад за финансовото състояние на всички държавни и общински болници в страната, както и с план за оздравяване и преструктуриране. Той обаче ще бъде публичен след одобряването му от Министерския съвет.

В доклад на проф. Петров от юни т.г. имаше извод, че 9 болници са в критично състояние и има реални рискове от фалити. 

Към личните си мнения, освен това за необходимостта болниците да имат право на договори с частни болници, Цацаров прибави и казуса дали лечебните заведения трябва да бъдат третирани като всички останали търговски дружества.