С препирня "по процедура" и последвала 30-минутна почивка стартира седмицата на депутатите. Причината - днес е първата сряда от месеца и според правилника на Народното събрание опозицията реди седмичната програма на парламента. Така от "БСП за България" поискаха, а мнозинството не може да им попречи по правилата, тя да е разглеждане на годишния доклад на Бюрото за контрол на използването на специални разузнавателни средства (СРС) с председател Бойко Рашков.

Въпросният доклад бе приет от ресорната комисия в парламента, но самият Рашков говори и за нерегламентирано подслушване не от вчера. От левицата настояват за изслушването му. 

 

Предложението на БСП обаче предизвика реакцията на ГЕРБ. Първо председателят на правната комисия поиска точката да стане трета в дневния ред. Причината - да бъдат поканени в залата за дебатите главният прокурор, шефовете на ДАНС и Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), директори от службите и да им се даде време да се придвижат до Народното събрание. От ГЕРБ обаче така и не споменаха името на самия Рашков и представители на Бюрото, въпреки че именно техният доклад ще се разглежда.

От думите на Кирилов се разбра, че нямало нужда и представителите на Бюрото да са в залата, защото докладът им е наличен и вече е приет от парламенарните комисии.

Друг "проблем" управляващите съзряха в това, че петима членове на комисиите за контрол на СРС и на вътрешните работи отсъстват - в това число председателите им Цветан Цветанов и Димитър Лазаров.

"Моля да въведете ред не в залата, а в мислите на някои депутати", реагира на предложенията Славчо Велков от БСП, обръшайки се към председателката на парламента Цвета Караянчева. 

Той се пошегува с лапсус на Кирилов, който поиска да се повика директор на Държавна сигурност, визирайки ДАНС. От левицата многократно настояха сред поканените да е и Бойко Рашков. 

Георги Свиленски от БСП, след това изненадващо подкрепен и от Павел Шопов от управляващите "Обединени патриоти", припомни на Данаил Кирилов, че в пленарната зала се допускат хора, а те имат своите имена. Представителят на ГЕРБ се "поправи" и, изброявайки хора, добави:

"Има ли нужда да уточнявам, че главният прокурор на републиката се казва Сотир Цацаров?"

И въпреки това отново пропусна името на Бойко Рашков. Добави го Иван Иванов от левицата и в крайна сметка това се гласува.

Първоначално се прие и докладът за СРС да е трета, а не първа точка в заседанието. От БСП контраатакуваха в лицето на Таско Ерменков, който пък поиска дневният ред на заседанието "да се удължи до приемането на точка 3". Причината - притеснение, че от ГЕРБ ще се опитат да протакат и до подслушванията да не се стигне изобщо. Не мина при гласуването. Тук се намеси Корнелия Нинова.

"Показахте с гласуването си, че не искате тази точка да се гледа. От какво ви е страх – от истината? Тя рано или късно ще лъсне. Дори и като нарушавате закона, за да я скриете", заяви тя, обяснявайки, че ГЕРБ дори няма право да отлага точката във времето, защото няма такава опция по правилник.

В крайна сметка и от ГЕРБ размислиха. След 30 минути почивка заседанието започна отново и първата точка все пак ще е докладът за СРС. Сотир Цацаров вече е в залата. 

Малко след 10 ч. в парламента се появи Бойко Рашков.

Очаквайте подробности.