Доналд Тръмп не е системен играч, а когато американският президент е извънсистемен играч, това е много сериозен проблем в международните отношения.

Така дипломатът от кариерата и бивш български посланик в ООН Стефан Тафров коментира в сутрешния блок на бТВ решението на американския президент да признае Йерусалим за столица на Израел. 

На въпрос защо сега, Тафров посочи:

"Първо, това беше негово предизборно обещание, а той някак не показа способност да изпълнява предизборните си обещание и трябва да докаже, че го прави. И второ, защото е притиснат вътрешно политически във връзка с разследването заради за влиянието на Русия на президентските избори и неговата собствена роля".

Мирният процес в Осло, който е в основата на правото на палестинците да имат своя държава, е поставен под сериозна опасност. Поставена е на карта стабилността в Близкия Изток. Ще има много страдание, много загинали от двете страни, прогнозира дипломатът.

Някои наблюдатели казват, че статуквото сега е толкова неприемливо, че трябва да се случи нещо извънредно, за да се разбие. Фундаменталният проблем е, че палестинците трябва да признаят не само на думи, а и на практика правото на Израел да съществува. Стъпката на Тръмп не ускорява този процес, а напротив - дава аргументи на "Хамас". В момента лъсва цялото лицемерие на арабските страни, тяхната подкрепа за палестинците на думи. Произнасят дълги речи в Съвета за сигурност, но не правят нищо. В момента е много важно арабските страни да не насърчават насилие и да ограничат щетите", допълни Тафров.

Като дипломат той изрази учудването си от липсата на реакция от Външно министерство на изказването на турския президент Реджеп Ердоган от Атина. В четвъртък Ердоган, който бе на историческо посещение в Гърция, заяви, че Лозанският договор от 1923 г., който урежда съвременните граници между Турция и Гърция, не се прилага на практика и трябва да се "проучи" неговата приложимост.

Лозанският договор определя и българо-турската граница по долината на река Марица, без обаче България да е страна по него. От българското МВнР все още не излизат с позиция с мотива, че правят консултации.

"Това е изключително тревожно развитие. Очаквах нашата дипломация да реагира. Не е възможно лидер на съседна приятелскадържава да прави такива изказвания", заяви Тафров, а после отправи призив и чрез профила си във фейсбук.