Към края на българското председателство на Съвета на ЕС България, Румъния и Хърватия да са членове на Шенген - това иска лидерът на Партията на Европейските социалисти Сергей Станишев, обяви самият той днес. За да се работи за това развитие на събитията по инициатива на левицата в Европейския парламент на 13 декември ще се проведе дебат в пленарната зала по темата. По думите на Станишев е "антиевропейско" да не се взема решение за присъединяването ни към свободното пространство, след като от години сме изпълнили критериите за това.

"За мен е скандално и неприемливо това, което се случва. Ние не приемаме да бъдем третирани като втора ръка. На Холандия (една от страните, която е скептична към членството ни в Шенген - б.р.) трябва да се каже "Дръжте се стриктно!" Недопустимо е обвързването на Шенген и механизма за сътрудничество и проверка", заяви Станишев днес.

Той нарече организирането на дебат в Европарламента успех, защото е възможност преди българското председателство да се отправи ясно политическо послание към Европейския съвет и към страните членки. По думите му в период на трансформация на Европа е важно България да е в ядрото, а не в периферията на съюза, а това минава през членство в Шенген, подготовка за членство в Еврозоната  и активно участие в засилената обща европейска отбрана.

Станишев обясни, че е България и Румъния са изпълнили критериите за членство в Шенген още през 2011 г., но "по чисто конюктурни вътрешнополитически съображения на една или друга държава се отлага решение на Европейския съвет, което е скандал, само по себе си". Този подход подкопавал доверието на гражданите в ЕС.

Станишев уточни, че не само евродепутатите от левицата, но и останалите представители на България в Европарламента са работили заедно по темата, защото става дума за интересите на страната. И благодари на представитебите на ГЕРБ, ДПС, на Ангел Джамбазки. Според лидера на европейската левица по време на дискусията на `13 декември е важно да се чуят мнения не само на представители на заинтересованите от приемането си в Шенген страни, но и на евродепутати от Италия, Великобритания, Германия. От страна на социалистите дебатът ще бъде открит от Джани Питела - председател на парламентарната фракция, "за да подчертаем политическото значение на това решение на социалистите“.

„Не смятам, че трябва да се съгласяваме за членство „на парче“ – като подарък за нещо, което ни се полага. Визирам приемането в Шенген по въздух. Надявам се също така през следващата година да се извършат необходимите вътрешни реформи в областта на правосъдието и вътрешните работи, за да отпадне до края на мандата на ЕК (който свършва през 2019 г. - б.р.) и Механизмът за сътрудничество и проверка", каза още Станишев.

По думите му Механизмът се е превърнал в рутина, но и в инструмент за неравноправно третиране на България и Румъния, което не знами, че двете държави нямат проблеми. "Необходим е Общ европейски механизъм, който да се отнася за всички. Защото докато България и Румъния се наблюдват стриктно по тези въпроси и всяка година има доклади, в много страни – като Полша и Унгария например, се погазват основни европейски принципи и политическите стълбове на ЕС.“, каза още президентът на ПЕС. 

На въпрос нужен ли е вот на недоверие в началото на европредседателството, както засега планира опозицията от БСП у нас, Станишев каза, че никое европредседателство не може да спре политическия живот в съответната страна, но по-добре е все пак енергията да бъде фокусирана в нещо друго.