През следващата година столицата ще разпределя бюджет от 1,43 млрд. лв. като основното разходно перо отново ще е доизграждането на метрото. Специална програма за борба с мръсния въздух, който през изминалите месеци се очерта като един от основните проблеми, обаче няма да има. Мотивът: всички инвестиции, които общината прави водят до подобряване на качеството му.

Проектобюджетът на София за 2018 г. бе представен днес от кмета Йорданка Фандъкова и заместникът й с ресор "финанси" Дончо Барбалов. Предстои той да бъде одобрен и от общинския съвет. Спрямо настоящата година, очакванията са за 105 млн. лв. повече. Планираните приходи са за 654 млн. лв., с 30 млн. лв. повече от тази година, без обаче да се вдигат данъци. Повечето пари щели да дойдат от данъците и таксите на новите имоти, обясни Барбалов.

Най-големите разходи на общината, както обикновено, ще са капиталовите. За целта са заделени близо 500 млн. лв., около 400 млн. лв. са очакваните пари по европроекти. Около 330 млн. лв. ще глътне третият лъч на метрото. 40 млн. лв. са предвидени за подмяна на трамвайни линии, очаква се догодина да тръгнат и нови мотриси.

От представянето не е ясно какви средства са заделени за програмата за подобряване на качеството на въздуха. Вследващите дни ор "Московска" 33 щели да представят план за ограничаване на замърсяването. От думите на Фандъкова стана ясно само, че "целият бюджет е за въздуха" - всяка инвестиция на общината преследвала тази цел.

В същото време тя призна, че общината не предупреждава гражданите за очаквано замърсяване чрез нарочената система за оповестяване, каквито оплаквания все по-често има, защото... все още нямала набелязани мерки за справяне със ситуацията.

"Ако няма мерки, няма и нужда от тази система", заяви столичният кмет.