Знае се, че един от основните инструменти на кремълскаа пропаганда е "маскирането" на манипулации на фактите като журналистика и това се използва често, особено ако става дума за информация, целяща насаждане на страхове. Един от любимите сюжети на дезинформацията е "заплахата от мигранти".

Ето какво се появи в прокремълски издания през последната седмица, според дайджеста на euvsdisinfo.eu, поддържан от Европейската служба за външна дейсност:

"Европа ще стане мюсюлманска" гласи заглавие в няколко рускоезични пропагандни издания. Темата има и вариации - "Ислямизацията на Европа е неизбежна", "Ислямски халифат в Европа: Защо мюсюлманите ще заместят християните в ЕС".

Въпросните интерпретации се базират на анализ на изследователския център "Пю. Той е публикуван на 4 декември и разглежда три сценария за това какъв би бил ръстът на населението на страните от ЕС, плюс Норвегия и Швейцария", което изповядва исляма, към 2050 г. Според данните при най-тежкия сценарии от трите за увеличение на миграцията (става дума и за бежанци, и за хора, които търсят реализация, обучение, идват при семействата си - б.р.) и прираста на общностите, през 2050 г. хората с тази религия в Европа биха били около 14% от населението й (в момента са около 5 на сто - б.р.). 

Констатацията на прокремълската пропаганда по отношение на Европа е любопитна на фона на това, че според преброяване на населението в Русия - последното е през 2002 г., 10% от населението е именно мюсюлманско. Никой обаче не твърди, че Руската федерация се "ислямизира", за да следва, че Европа би изгубила идентичността си, ако се изпълни третият, последен вариант, разгледан в анализа на центъра "Пю".

Данните за България сочат, че в момента страната ни е с най-висок процент от населението мюсюлмани сред страните от ЕС, като те са били около 11,1 на сто и през 2010 г. (когато още нямаше мигрантска вълна - б.р.). Числото в момента е същото, а при сценария за силна миграция през 2050 г. биха били около 11,6%. Следва Франция, в която в момента мюсюлманското население е 8,8%.  

В изследването на "Пю" обаче не се споменава никаква "ислямизация". Освен това в интерпретациите си прокремълските "медии" не дават отговор какво изобщо влагат в този термин. Пропускат и факта, че ръстът в проценти зависи и от демографската динамика при християнските общности, където прирастът е чувствително отрицателен. Оказва се обаче, че именно миграцията спомага  щетите от този процес да са по-малки - 47% от мигрантите в Европа всъщност не са мюсюлмани, става ясно от анализа на "Пю"

Целта на пропагандата обаче не е да информира, а потребителите на разпространената "информация" да решат, че съществува някаква заплаха и европейците могат да загубят свободите и идентичността си, обясняват от Еuvsdisinfo.eu.

Подобни внушения за "заплахата от мигранти" се разпространяват не само в рускоезични издания, но и в такива в Чехия в последната седмица. Там например се намира "новина" как Швеция е почти във война с мигрантите и престъпността тържествува. И това е твърдение, отнасящо се за държава, която е на пето място в Световния индекс по просперитет, на 18-о в световната класация за мир и десета в света според индекса за щастие за 2017 г.

Дали твърденията на Sputnik в случая имат нещо с общо с фактите - статистиката говори сама за себе си.