"Винаги сме твърдяли, че там са две държави, приятели са ни народите и на Израел, и на Палестина...  По-скоро мен си ме касае това, което ще се случва на Балканите - Босна и Херцеговина, Косово, Македония... В Йерусалим тепърва ще се развиват процесите, световното обществено мнение е доста раздвоено".

Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос дали с британската премиерка Тереза Мей са обсъдили решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ в Йерусалим - акт, изтълкуван като признаване на града за столица на държавата Израел. Борисов е на работно посещение в Лондон по покана на Мей. Тя го прие на "Даунинг Стрийт" 10 и след разговора премиерът говори пред медиите. 

На уточняващ въпрос какво е станало ясно от разговора им по тази тема, Борисов обаче отказа детайли, заявявайки:

"Нямам навик да обяснявам какво говорят колегите. Можете да питате нея (Тереза Мей - б.р.). Аз казах моето мнение."

Попитан за резултата от срещата с премиерката на Великобритания, Борисов разказа първо за темите, които "интересуват нас, българите" -  а именно да бъдат защитени правата на българските граждани , които живеят на Острова или тепърва ще заминат да учат, или да работят там след "Брекзит". Той е представил пред Мей и искането на страната ни в българските училища там да могат да се държат матури на български език.

"Обясних, че това българите ще го приемат много добре", каза Борисов.

Мей и Борисов са обсъдили и приоритетите на България за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС, с основен акцент върху Западните Балкани. По думите на българския премиер сега британската му колежка е много по-убедена във важността на този приоритет. Борисов анонсира и голямата среща през май в София с лидерите на ЕС и Западните Балкани, на която ще присъства и Тереза Мей.

Една от първите теми, която интересувала британците е и работата на българските служби за опазване на сигурността. Борисов ще се срещне и с британските служби, и с вътрешния министър. Тема е била и киберсигурността. 

 

"Въпреки процесите, които текат между Европейския съюз и Великобритания, България очаква Обединеното кралство да остане стратегически партньор на Съюза по ключови въпроси като сигурността и борбата с тероризма", е казал премиерът по време на самата среща с Мей, съобщи по-късно правителственият прецентър. 

В отговор Мей е заявила, че Великобритания напуска ЕС, но не и Европа. Тя посочи, че като бивш вътрешен министър на Великобритания може да оцени положените от България усилия в процеса на овладяване на мигрантската криза в Европа и за борбата с тежката престъпност. „Затова благодаря на теб и на България за помощта, която оказахте в общата ни борба с организираната престъпност, тероризма и трафика на хора“, обърнала се е Тереза Мей към Борисов на свой ред.

Преди срещата премиерът Бойко Борисов бе посрещнат от Тереза Мей на "Даунинг Стриит" 10 и двамата размениха мисли пред камерите.

Мей посрещна Борисов с думите, че с нетърпение очаква двамата да обсъдят и председателството, и темите, върху които България ще фокусира вниманието си през тези 6 месеца, започващи през януари, и двустранните отношения между България и Великобритания. Тя подчерта, че темата "Западни Балкани" е важна и за нейната страна. И обясни, че ще информира Борисов какъв е напредъкът по преговорите с Брюксел за "Брекзит" преди заседанието на премиерите и президентите от ЕС да заседават на 14 и 15 декември. 

Борисов като гост благодари за посрещането, обясни на Мей, че за период от 6 месеца ще имат възможност да се видят и да разговарят няколко пъти заради предстоящи сбирки в Лондон и в България по време на европредседателството и я увери, че чудесните отношения с Великобритания ще продължат да бъдат такива, подчертавайки добрите връзки между страните на всякакво ниво. 

Той обаче разшири обхвата на важните теми в предстоящия разговор - освен за Западните Балкани, предложи да се обсъдят и отношенията в Турция и Русия.

Бойко Борисов проведе срещи и с MI 5 и в Хоум офис в Лондон.

"Българската експертиза се цени и се разчита на нея", посочи държавният секретар на вътрешните работи на Великобритания Амбър Ръд.