Американският президент Доналд Тръмп нареди на НАСА да подготви нов пилотиран полет до Луната, съобщи телевизия "Скай нюз".

Последният такъв полет е този на "Аполо 17" точно преди 45 години. Корабът каца на Луната на 11 декември 1972 г.

Тръмп подписа политическа директива, в която разпорежда "провеждането на иновационна програма за изследване на Космоса, за да бъдат изпратени отново американски астронавти на Луната и евентуално на Марс".

Новината обяви говорителят на Белия дом Хоган Гидли. Тя бе последвана от изявление на държавния глава.

До Тръмп застанаха двама души, стъпвали вече на Луната. Единият бе Бъз Олдрин, а другият - Харисън Шмит по прякор Джак, който е единственият жив и до днес член на екипажа на "Аполо 17", кацнал там през 1972 г.

"Преди 45 години почти в този миг Джак стана един от последните американци, стъпили на Луната", заяви президентът на САЩ.

"Днес заявяваме, че няма да бъдем последните, и подозирам, че ще открием някои нови места за кацане, различни от Луната. Директивата, която подписвам днес, ще пренасочи космическата програма към изследванията и откривателствата на хората. Тя е важна стъпка към завръщането на американските астронавти на Луната за първи път от 1972 г. насам за дълготрайни проучвания. Този път не само ще забием нашия флаг и ще оставим отпечатъци от стъпките ни, ние ще положим основата за евентуална мисия до Марс и може би един ден към някои светове отвъд", допълни Тръмп.

Той смята, че мисията ще вдъхнови и другите и че ще покаже, че НАСА ще поддържа жив духа си на първопроходец.

"Днес този дух ни подтиква да предприемем нови изследователски и откривателски пътешествия, да вдигнем очи към небесата и да си представим възможностите, които ни очакват на тези големи красиви звезди, ако сме големи мечтатели. Това е огромна стъпка към това вдъхновяващо бъдеще и възвръщане на тази горда американска дестинация в Космоса", каза още Тръмп.

И обеща, че Америка винаги е била и ще остане лидер.

Вицепрезидентът Майк Пенс добави, че директивата ще гарантира нови работни места и ще означава, че изследването на Космоса е водено от американските правила и ценности.

Джак Шмит е първият астронавт учен, кацнал на Луната.