Отвращение. С такъв мотив евродепутатът Николай Бареков сезирал прокуратурата за конкурса "Мис България 2017", каза пред Клуб Z самият той. Както стана ясно тази сутрин от признанието на зам. главния прокурор Ася Петрова, държавното обвинение се е заело с важната проверка нагласена ли е била победата на Тамара Георгиева. В продължение на няколко дни след избора си младата дама се "радваше" на особено фейсбук и медийно внимание с акцент върху липсващата й или некрасота за престижния приз. 

Не е ясно обаче дали отвращението на Бареков е естетическо, или е насочено към уродливото явление уреждане на победителки в конкурси за красота. На въпрос с какви мотиви е сезирал прокуратурата по казуса, той бе лаконичен:

"Ами вижте, то е качено на моя фейсбук. По принцип, рядко присъствам, за жалост, в българския обществено-политически живот, но с една дума, както може би 7 милиона български граждани са отвратени от това, което се случва в държавата, това е един мотив. Останалото ще го прочетете. Благодаря ви и приятен ден."

Засега борецът срещу цензурата е публикувал само естетическите си наблюдения по въпроса, правейки сравнителен анализ между победителката през 2013 г. и настоящата:

"Преди и сега. 2013 година Мис България е Нанси, избрана с реалити конкурс на Тв 7, когато аз съм изпълнителен директор. Идеята беше моя, за да има обективен избор по вековни и общочовешки критерии за красотата на българката с участието на целия народ, който гласуваше за победителката. Другото е това, което днес имаме като Мис България. Регрес или прогрес. Изберете сами. Поздрави от Брюксел!"

"Опорочаването, опропастяването и общественото разочарование от краха на Мис България и злоупотребата с името на Родината за конюктурни, амбулантни цели е сигурен симптом за тежкото автоимунно заболяване на българската нация наречено "морална деградация". Като 7-те милиона българи, останали временно у нас, съм отвратен. Демографски нашата нация е на път да бъде изродена и опропастена. В този смисъл грозотата на "най-красивата българка" поставя точната ни диагноза. Просто се надявам това наше пропадане да спре поне на дъното", затвърди по-късно мотивите в профила си в социалната мрежа Бареков.