НАТО. Съюзниците съобщиха днес, че са продължили мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг с две години до 30 септември 2020 г. Столтенберг (58 г.), бивш министър-председател на Норвегия, е начело на алианса от 1 октомври 2014 г. Той е 13-ят генерален секретар на НАТО.

 

 

Инвестиции. Европейският парламент одобри днес продължаване на дейността на Европейския фонд за стратегически инвестиции до 2020 г. Целта за стратегическите инвестиции, които да бъдат привлечени с гаранции от фонда се увеличава от €315 млрд. до 2018 г. до €500 млрд. до 2020 г. „Дори вече

Ева Паунова - Майдел

скептиците са наясно, че планът Юнкер работи и дава резултати с реално отражение в европейската икономика. Например, за година и половина българските проекти са спечелили €360 млн. съфинансиране от ЕФСИ”, каза евродепутатката от ГЕРБ / ЕНП Ева Паунова. “С допълнителните частни инвестиции общата им стойност ще стигне €1.5 млрд., което е 3% от БВП за 2017г. Фактът, че България е втора по привлечени инвестиции от плана Юнкер в отношение към БВП, показва, както и една от първите с регионално консултантско звено за изготвяне на проекти, показва, че администрацията и бизнесът ни са в крак с новите тенденции в Европа за използване на все повече финансови инструменти”. Общите резултати от досегашното действие на фонда показват, че той е отпуснал финансиране от €49 млрд., одобрени от Европейската инвестиционна банка, които се очаква да мобилизират допълнителни инвестиции от над €251 млрд.

 

 

Климат. На среща на върха под наслов “Една планета” в Париж Европейската комисия представи нав план за действие за планетата, който включва десет

Макрон посреща Радев
в Париж.

инициативи за “модерна икономика и справедливо общество”. Инициативите включват поставяне на финансовия сектор в услуга на климата, инвестиции в Африка и съседните на ЕС региони, инвестиции в развитието на градовете, чиста енергия за островите, структурна подкрепа за въгледобива и регионите с интезивна употреба на въглеводородни горива. На снимката: Кметицата на Париж Ан Идалго се обръща към участниците в срещата. 

 

Близък изток. Евродепутатите ще обсъдят днес с върховната представителка на европейската дипломация Федерика Могерини решението на американския 

Федерика Могерини

президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести там посолството на САЩ. Те ще дебатират и решението на Тръмп да не сертифицира международната сделка за иранската ядрена програма. Проследете дебата тук. Други негови теми ще бъдат ситуациите в Афганистан, Либия и на малцинството рохинджа в Мианмар и Бангладеш. 

 

 

Медии. Европейският парламент обяви днес, че е готов за преговори със Съвета на ЕС по проекторегламент за предаването на радио и телевизионни новини онлайн от една в други страни на ЕС. Сега всички радиа и телевизии трябва да удостоверят, че са платили, за да ползват авторски права за излъчваните произведения във всяка от страните, където предават програми онлайн. С новото законодателство за целта ще бъде достатъчно да докажат това само в страната на своето седалище. Евродепутати обаче посочват, че споразумението им с авторите може да включва клауза за геоблокиране, т.е. за забрана за излъчване на определени произведения в други страни на ЕС. Депутатите приеха доклад по мандата за преговори с държавите членки, изготвен от Комисията по законодателни въпроси с 344 н а 265 гласа и 36 въздържали се. Преговорите ще започнат, когато държавите членки са готови със своя позиция.