Юношеският национален отбор на България загуби с 0:3 първия си мач на европейското до 19 г. в Унгария с 0:3 от Германия. Въпреки тежкото поражение остават надежди за класиране на полуфинал, а още повече за третото място в група "Б", което ще гарантира участие на световното за младежи догодина в Нова Зеландия.

На стадиона в Дьор днес нашите излязоха мобилизирани, но и доста напрегнати, което пролича още в първата минута за един нелеп гол, дал предимство на Германия - разписа се Дейви Силке. 2:0 в 28-ата минута направи Антъни Сихре, друг футболист с "типично" немско име, а третият гол в началото на второто полувреме реализира отново Силке.

В другия мач от групата Украйна и Сърбия направиха 1:1. Което в крайна сметка може да е в услуга на "лъвчетата", стига да спечелят срещу украинците във вторник от 22:00 часа наше време в град Папа.

Въпреки загубата от юношите на футболна сила № 1 в света, проличаха позитивни белези. Отборът не изневери на стила си, действа атакуващо, опита да се надиграва с противника и създаде близо половин дузина голови възможности. Просто германците успяха да вкарат своите, което в крайна сметка е въпрос и на класа.

Дори при 0:3 нашите продължиха да играят, а нервите в края заради пропуските могат да се тълкуват и като положителен знак. При последното си участие на европейско до 19 години, в Прага през 2008 г., България загуби от Германия със същия резултат в групата и отпадна, а немците триумфираха с титлата. Разликата е, че тогава резултата можеше да бъде и 0:13, докато този път младата ни футболна смяна игра футбол.

На трибуните на стадион "Ето парк" в Дьор имаше доста българи, които не спряха да подкрепят отбора. И дори след 0:3 ехтеше "Българи, юнаци"! Дано отборът намери сили да се върне в играта срещу Украйна, тимът на която не е нищо особено.