Режимът за концесиониране на плажовете продължава да поражда напрежение в управляващото мнозинство.

Това стана ясно на последното заседание на правната комисия в сряда. Шефът на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) предложи поправка в закона за административния контрол на стопанската дейност, с която фактически се отлага влизането в действие на новия режим за концесиониране на плажовете, записан пък в новоприетия Закон за концесиите с една година. Кирилов се мотивира с това, че в началото на следващата година изтичат концесиите на между 50 и 70 плажа и няма да има време новият режим, който е по-сложен, да влезе в сила.

Поправката на Кирилов е проекция на конфликтите между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова. По време на дебатите по Закона за концесиите първоначално надделя становището на Ангелкова режимът за концесиониране на плажовете да си остане според Закона за Черноморското крайбрежие. Режимът в този закон е значително по-облекчен и според него концесионирането на плажовете е изцяло в правомощията на Министерството на туризма. В крайна сметка обаче бе възприето становището на Симеонов - концесиите на плажовете да минат по общия режим за концесиите. 

Депутатът от Патриотичния фронт Християн Митев заяви, че "патриотите" не подкрепят предложението на Кирилов. Крум Зарков от БСП призова управляващото мнозинство да реши веднъж завинаги кое становище възприема - това на Симеонов или това на Ангелкова.

"Ако приемем вашето предложение, това би означавало между 50 и 70 плажа да бъдат концесионирани по стария ред за период от 20 години, което обезсмисля новия Закон за концесиите."

С тези думи Зарков се обърна към Кирилов. Самият Кирилов призна, че в това има известно основание и допълни, че при приемането на Закона за концесиите не е знаел за изтичането на тези срокове в началото на следващата година.

При гласуването представителите на ДПС подкрепиха ГЕРБ, "патриотите" бяха "против", а социалистите - "против" и "въздържал се". В крайна сметка предложението на Кирилов бе прието. Не е ясно обаче дали то ще мине в пленарната зала, ако "патриотите" продължат да не го подкрепят.