Бистришките баби са нещо добро, но не и Бистришките тигри. Това каза депутатът от БСП Кристиан Вигенин. Коментарът му бе по повод логото на българското председателство на Съвета на ЕС. Бистришките тигри е прозвището на футболния отбор на "Витоша" (Бистрица), в чиито редици на ветерани все още играе премиерът Бойко Борисов.

Вигенин припомни, че е имало снимки, които са били използвани като визуален образ на България за европредседателството, но са предизвикали критики в социалните мрежи. Той изтъкна, че България не е само "овчари, овце и народни песни".

"БСП заяви, че по въпросите на председателството ще подкрепяме и ще работим заедно. Това не означава, че по всички въпроси, по които опозицията има какво да каже, ще мълчим", заяви Вигенин.

Той каза още, че вотът на недоверие, който ще бъде внесен в началото на следващата година, не е саботаж. Вигенин изрази несъгласие с внушенията, че по време на председателството България трябва да се "сниши" по въпроси, които са от неин интерес, като влизането в Шенген например. Той призна, че подобни въпроси не трябва да се поставят категорично, но изтъкна, че моментът трябва да се използва, защото "желязото се кове, докато е горещо".

"Успешното представяне на България като председател на Съвета на ЕС ще изисква политически консенсус, диалог и разбирателство."

Това заяви министърката по европредседателството Лиляна Павлова. Тя припомни, че България има четири приоритета - бъдещето на младите хора, Западните Балкани, сигурност и стабилност и единен цифров пазар.

Йордан Цонев (ДПС) за пореден път използва повода, за да атакува присъствието на "Обединени патриоти" във властта.

"Убедени сме, че сигурност и стабилност в Европа няма да има, ако продължаваме да толерираме национализмите", заяви Цонев.

Според него стабилността на Западните Балкани зависи от това дали ще продължи преговорният процес с Турция. Цонев заяви, че България единствена притежава ключа към стабилността на Балканите и това е българският етнически модел. Той призова останалите партии да рекламират този модел в Европа, макар негов автор да е Ахмед Доган.