Съюзниците от НАТО са идентифицирали руска ракетна система, която буди сериозно безпокойство, се казва в изявление на пакта.

Алиансът призовава Москва да се отзове на тези притеснения по прозрачен начин и активно да се ангажира с технически диалог със САЩ.

От НАТО изтъкват, че вече 30 години Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие е от ключово значение за евроатлантическата сигурност. Чрез премахването на цял клас американски и руски оръжия - ракети със среден обсег с наземно базиране, той е допринесъл за стратегическата сигурност и е намалил риска от погрешни оценки, които да доведат до конфликт. Пълното спазване на договора е изключително важно и от НАТО ще продължат да се ангажират с това. САЩ също изпълняват задълженията си в рамките на документа. Той е подписан на 8 декември 1987 г. от американския президент Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов.

Пактът приветства усилията на САЩ да ангажират Русия в двустранен и многостранен формат по този случай. Така ще бъдат разсеяни опасенията, че Москва не спазва задълженията си по договора.