Кейт Мос (43 г.) започва кариерата си на 14 г. Две години по-късно става рекламно лице на модната империя “Келвин Клайн”, на 20 години омагьосва Джони Деп. На 21 години вече е най-успешната манекенка на Англия, а на 22 г. е мултимилионерка. Две години по-късно се подлага на лечение, за да се спаси от порок - влечението си към наркотици и алкохол.

Сега тя скланя на откровено интервю за най-тиражния германски в. “Билд” по време на модно ревю в Париж.

Предлагаме ви акценти от една откровена изповед на Кейт Мос.

- Догодина се навършват 30 години, откакто се в модния бизнес.

- Наистина ли 30 години? (Мениджърката й потвърждава: “Да, 30 години.”)

- Не го ли вярвате?

- Не мога да го повярвам, като че ли е нерално колко бързо е минало времето. 30 години!? Ах, ах! Знаете ли, всъщност бях на 5 години, когато всичко започна. И какво ще направим догодина? Да организираме парти? Не съм сигурна. Честно, изобщо не съм се замисляла.

- Кой беше най-хубавият момент през всичките тези години?

- Много са. Имах много вълнуващи моменти. Работих с най-добрите. Все пак върхът беше първата ми снимка на корицата на сп. "Вог". Тогава бях твърде млада, за да осъзная щастието си. Бях шокирана. Или пък все пак изненадана? Беше нещо по средата. Тогава си мислех: "Сега мога да се оттегля. Но това беше отдавна, след това ангажиментите ми ставаха все повече. И настъпи моментът, когато Дейвид Боуи (британски певец, музикант, актьор и продуцент, починал от рак на 10 януари 2016 г. – б. р.) ме попита, дали съм съгласна от негово име да получа наградата му "Brit Award".

- Боуи няма да присъства на вашето празненство през 2018 г. Ще ви липсва ли?

- Естествено, че точно на моя юбилей той ще ми липсва. Ние не бяхме най-близките приятели, но той неизменно ми се обаждаше на моите рождени дни или ми изпращаше есемеси. Беше прерасно. Сигурна съм, че на този свят той не само на мен ми липсва.

- Отминаха ли 30 години, без да оставят следа върху вас?

- Прекрасно е усещането да си неподвластен на времето. Моята агенция е добра и съм радостна да помагам на млади хора и да ги съветвам. Най-добрият съвет, който някога съм получавала , е: "Можеш да казваш и не".

- Каква всъщност щяхте да станете, ако бихте казала не на модния подиум?

- Трудно е да се каже, аз твърде рано бях катапултирана в този бизнес.  Нямах време за някакви други мечти. Мисля си обаче, че бих се заловила с нещо на творческото поприще.

- Искате ли хората непременно да знаят нещо за вас?

- Че съм творческа личност. С удоволстве рисувам. Подстригвам приятелите си, гримирам ги. 

- Според вас какво повечето хора не знаят за професията ви на модел?

- Дните понякога действително са много дълги. Когато си на модния подиум, не мисли за сън. Твърде много към преживяла и знам за какво говоря. Това е един труден бизнес. Ето защо е добре да имаш някого до себе си.

- Докога искате да сте пред камера?

- Не мога да кажа, тъй като времето не е настъпило. Когато си уморен от работата си, трябва да се оттеглиш. Аз все още с удоволствие отивам на снимки. Та аз работя само с приятели и нямам повод да се оттгелям.

- Какъв е трикът ви за красота, когато нощта е била кратка, а вие искате да изглеждате свежа?

- Взимам лед, слагам го в студена вода и потапям главата си.

- Всеки ден ли го правите?

- Всекидневието ми започва с кафе, гимнастика и музика.

- Спортувате ли?

- Да, понякога се отдавам на йога, но когато не съм настроена на тази вълна, предпочитам медитацията.

- Ако все някога се оттеглите, с какви три неща искате хората да ви запомнят?

- Многостранност, упорит труд и лоялност. Аз действително съм много лоялна.