Съветът за сигурност на ООН разглежда проекто резолюция, която настоява всички решения за статута на Йерусалим да нямат законов ефект и да бъдат анулирани. Това стана след като американският президент Доналд Тръмп призна града за столица на Израел, съобщава Ройтерс.

Документът е от една страница, изготвен е от Египет, и вече е разпространен сред 15-те държави членки на Съвета. В него, според Ройтерс, не се споменават изрично САЩ или Доналд Тръмп. Според дипломати той има голяма подкрепа, но най-вероятно ще му бъде наложено вето от Вашингтон.

Съветът може да гласува в началото на следващата седмица. За да мине резолюция, трябва да има девет гласа "за" и да няма вето от САЩ, Франция, Великобритания, Русия или Китай, напомня Ройтерс.

Тръмп внезапно реши да ревизира десетилетия американска политика като реши да признае Йерусалим за столица на Израел като предизвика гнева на Палестина. Тръмп планира да премести посолството на САЩ в Йерусалим.

След решението арабските министри на външните работи се споразумяха да искат решение на Съвета за сигурност на ООН. Въпреки че проектът едва ли ще бъде приет, това още повече ще изолира Тръмп по темата "Йерусалим".

Мисията на САЩ в ООН отказа коментар по въпроса. Американската посланичка в ООН Ники Хейли вече похвали решението на Тръмп като "справедливо и правилно".