Властите в Калифорния издадоха заповеди за евакуация, след като щатът се изправи пред пожара "Томас", смятан за третия най-опустошителен от 1932 г. предаде АФП.

Ветровете и сушата помагат за разпространението на стихията. До този момент са изгорени 1083 квадратни километра, а близо 8500 служители на противопожарната служба на Калифорния се борят с пламъците. Стихията унищожи над 700 жилища. Един пожарникар е загинал.

Властите в Санта Барбара са издали и препоръки за доброволна евакуация. Хиляди местни жители го напуснаха с колите си и той се превърна в град призрак.

Властите наредиха евакуация на предградието Монтесито, където живеят редица звезди, съобщи в. "Сънди телеграф". Сред тях са Опра Уинфри, Елън Дедженеръс, Дрю Баримор, Патрик Стюарт, Роб Лоу и други.

Актьорът Роб Лоу, прочул се с участието сив сериала "Западното крило", пусна снимки в инстаграм на пожара, върлуващ на броени метри от дома му. Той призова последователите си да се молят за Санта Барбара.

В друго съобщение той се похвали, че помага на пожарникарите в гасенето на пламъците.

 

"Помагах по-рано днес. Правиш каквото можеш, но когато дойде времето, си ТРЪГВАШ", написа той.

Опра Уинфри също даде воля на чувствата си в туитър:

"Все още се моля за нашето малко градче."

Криси Тейген и Парис Хилтън също бяха принудени да напуснат домовете си.

"Този горски пожар в Лос Анджелис е ужасяващ! Домът ми сега се евакуира, за да измъкнем в безопасност всички мои домашни животни", съобщи  в туитър милиардерката Хилтън.

Тя благодари на пожарникарите, че рискуват своя живот, за да спасят този на обитателите на района.

"Томас" бушува от 4 декември. До този момент по заповед на властите са евакуирани 95 000 души.