"Отново ще уточня, че не става въпрос за мораториум, а за временна едногодишна мярка за финансово стабилизиране на бюджета на НЗОК. Но това не означава, че няма да осигурим лечението на всички български граждани", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в интервю за БНР.

Той коментира темата за наложеното ограничение при финансирането на лечение от касата с иновативни лекарствени молекули. Министърът обясни, че държавата ще поеме финансирането на терапиии, за които няма алтернатива, като комисия към здравното министерство ще преценява случаите.

Ако има случаи в областта на онкологията, за които няма алтернативно лечение с лекарство, което да се реимбурсира от бюджета на НЗОК, тогава МЗ ще поеме заплащането за този медикамент. За целта към министъра ще се създаде специализирана комисия. В състава ѝ ще бъдат включени водещи специалисти в зависимост от конкретното заболяване.

"Новите молекули и новите лекарства няма да се плащат от бюджета на НЗОК, но лечението на хората ще бъде осигурено от държавата чрез бюджета на Министерството на здравеопазването", изтъкна Ананиев.

Той отново настоя, че не бива да се използва терминът "мораториум", след като е създадена необходимата организация за лечението на хората.

"Новите молекули са 32. За 28 от тях има лечение, и то на много високо европейско равнище, има ги лекарствата. Става въпрос за 4 молекули, които ще трябва и да ги финансираме чрез бюджета на МЗ", каза още министърът.

Ако лечението за останалите 28 молекули не докаже своята ефективност и комисията прецени, че могат да се осигурят средства от бюджета за новите молекули, и тези случаи ще бъдат разглеждани от тази специализирана комисия.

Ананиев определи като "подобрение в лечението на гражданите" вчерашното решение за преразглеждане на мораториума на лекарствата за редки и тежки заболявания. Здравният министър лично ще определя състава и ще наблюдава дейността на комисията, която ще се произнася за целесъобразността на дадено лекарство при всеки отделен случай. Той се ангажира да няма забавяне в процедурите:

"Аз гарантирам за спешна процедура. Няма в никакъв случай да забавим решението на комисията. Лично ще наблюдавам този процес и ще стана гарант пред българските пациенти."

Ананиев обеща също, че няма да се закриват задлъжнели болници при планираното преструктуриране на здравни заведения с преобладаващо държавно участие. След проверки министерството е направило анализ за всяка една общинска болница и на среща с кметове и Сдружението на общините са съгласувани конкретни нормативни промени и мерки запреструктуриране.

Още утре се започва с ловешката болница. Тогава ще бъдат обявени и резултатите от проверката в "Пирогов".