Австралия арестува агент на Северна Корея и го обвини в опит за продажба на ракетни части и технологии за производството им на черния пазар, предаде Ройтерс.

Така мъжът, живеещ в Сидни от 30 години насам, се опитвал да събере средства за Пхенян в нарушение на международните санкции, съобщи полицията. Той е 59-годишен натурализиран кореец, който според медиите се казва Чан Хан Чой.

Агентът се опитвал да договори незаконни сделки, от които можел да спечели десетки милиони долари за КНДР, смятат от австралийската федерална полиция.

Чан обсъждал създаването на обект за производство на балистични ракети и снабдяване с планове за производството им. Освен това той искал да достави части за ракети, софтуер и техническа помощ от Пхенян.

Това е първи случай от този род на австралийска земя, твърдят властите там.

Арестуваният бил във връзка с високопоставени севернокорейски официални лица.

"Този човек е вярвал, че служи на високо патриотична кауза”, изтъкват от австралийската полиция.

Плановете на Чан не включвали привличане на други правителства или отделни лица. Не се съобщава с кого е възнамерявал да търгува задържаният. Северна Корея е обект на строги санкции на ООН, насочени към препятстване на приходите от ядрените и ракетните ѝ програми.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул коментира, че извършеният арест е много важен, а повдигнатите обвинения са изключително тежки.

"В Северна Корея властва опасен, безразсъден и престъпен режим, който заплашва мира в региона. Той се крепи като нарушава санкциите на ООН”, допълни Търнбул.

 Чан Хан Чой вероятно използвал шифрована комуникация за улесняване на търговските си опити. Те включвали и доставка на въглища от Северна Корея за Индонезия и Виетнам.

Ако бъде осъден по шестте повдигнати му обвинения, натурализираният австралиец от корейски произход ще получи до 10 години затвор. Полицията започнала да го разследва по-рано тази година след сигнал от чуждестранен партньор. Не е изключено да бъдат повдигнати още обвинения срещу Чан. В момента се разследват опити за търговия с петрол и скъпоценни камъни, както и цялата дейност на задържания от 2008 г. насам.