Парламентът бламира законопроекта на правителството по отношение на сигналите до новия антикорупционен орган. Това призна пред бТВ правосъдният министър Цецка Цачева, чийто екип е автор на антикорупциония закон, който в момента депутатите гледат на второ четене. В петък с гласовете на БСП, ДПС и "Обединени патриоти" бе гласуван текст, според който авторите на сигналите за корупция, които са се оказали недоказани, ще подлежат на съд.

При гласуването половината депутати от ГЕРБ отсъстваха.

Цачева заяви, че продължава да подкрепя варианта на правителството, в който наказателна отговорност за подателите на сигнали няма:

"Това, което се случи в пленарната зала, аз не го подкрепям, трябваше да остане вариантът, предложен от правителството", заяви тя.

И допълни, че преди се е говорело за анонимни сигнали, но сега се отива в другата крайност.

В миналия мандат парламентът дебатираше антикорупционен закон, изготвен от екипа на тогавашния вицепремиер Меглена Кунева. В него се допускаха и анонимни сигнали до антикорупционния орган. Именно заради този текст законопроектът въобще не стигна до второ четене. Тогава ГЕРБ подкрепиха в залата анонимните сигнали. Сега обаче тези сигнали отсъстват като възможност във внесения от правителството законопроект. Анонимните сигнали бяха забранени и в законопроекта на БСП, който не бе приет на първо четене.

Цачева подчерта, че законът не създава "алтернативна прокуратура" или "алтернативен съд", тъй като новият орган няма да има разследваща функция. Според нея антикорупционното бюро ще е ценно с това, че ще обединява данни от множество информационни системи.