Шест столични квартала излизат привечер на протест срещу мръсния въздух. Инициативата се казва "Заедно против лошия въздух!" и бе подета от жителите на "Красна поляна". Впоследствие усилия обединиха и живеещите в "Овча купел" и "Западен парк", както и "Младост", "Дружба" и "Оборище". 

Протестиращите ще излязат днес в 19 ч. на различни места в София. В "Красна поляна" сборният пункт е кръстовището на бул. "Мушанов" и "Добротич", в "Западен парк" – на бул. "Стамболийски" и "Вардар", в "Овча купел" – на "Линкълн" и "Монтевидео"; в "Оборище" - бул. "Янко Сакъзов", срещу бившето кино "Левски"; в "Младост" – в парка пред сградата на районната администрация "Младост", в "Дружба" - до хипермаркет "Кауфланд".

Гражданите на всички тези вартали имат идентични проблеми - към така или иначе завишените нива на фини прахови частици, характерни за зимния отоплителен сезон, се добавят горенето на гуми, кабели, дрехи втора употреба, черчевета, пластмаса и други отпадъци и силно отровни материали. Според тях многократно подадените сигнали до ул. "Московска" 33 остават без ответна реакция срещу нарушителите.

"Нивата на фини прахови частици подминават с хиляди единици нормите. При норма 50 mg/куб.m стойностите на замърсяване на въздуха стигат над 400-500, до 1200 и даже 1600. Искаме спешно решаване на този проблем, защото това ни разболява ежечасно", заявяват жителите на протестиращите квартали, цитирани от "Дневник".

Те настояват и за засилен денонощен контрол срещу изгарянето на отпадъци и опасни за здравето материали, за което е необходима координация между Столичния инспекторат, министерствата на екологията и на здравеопазването и на МВР. И искат лично премиерът Бойко Борисов да се ангажира с проблема.