За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им.

Това се заявява в позиция на ПГ на ГЕРБ, подписана от председателя на групата Цветан Цветанов.

Той заявява, че в днешния ден е провел серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите била "да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства".

„По време на разговорите стана ясно, че министърът на здравеопазването вече е готов с всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства. По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му“, посочва Цветанов.

Вторият човек в упавляващата партия допълва, че предложението за отмяна на въпросния Параграф 6 срещнало подкрепа от представителите на всички институции, с които разговарял, както и от председателите на ресорните парламентарни комисии.

"С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти“, подчертава председателят на ПГ на ГЕРБ.

Междувреенно БГНЕС съобщи, че ПГ на „БСП за България“ е внесла в деловодството на парламента предложение за актуализация на бюджета на НЗОК и за включване в дневния ред на Народното събрание.

Така официалните позиции на ГЕРБ и на БСП за отпадане на мораториума върху новите молекули се припокриват.