Общото събрание на ООН прие резолюция, според която Русия е окупатор на Крим. Организацията остро осъжда "нарушаването на човешките права" в анексирания от Москва полуостров, съобщава радио "Свободна Европа".

Резолюцията е внесена от Украйна и още 30 страни и е подкрепена от 70 държави. Тя бе подкрепена от САЩ и от всички членки на ЕС.

Против са 26, включително Беларус, Казахстан, Иран, Китай, Сърбия и, разбира се, самата Русия. 76 делегации отсъстват от гласуването.

Резолюцията е "най-твърдата" от незаконното анексиране на Крим през 2014 г., казва украинският външен министър Павло Климкин.

"Увеличава се международният натиск върху Русия", коментира Климкин в туитър.

ООН и преди приема подобни резолюции, но те нямат реално отражение върху ситуацията в региона, коментират наблюдатели.

Президентът на Украйна Петро Порошенко благодари на подкрепилите резолюцията и ги нарече "истински приятели на Украинския Крим" в публикация в туитър.

Резолюцията осъжда задължителната натурализация на украинските граждани по време на руската окупация и призовава за незабавно освобождаване на всички задържани украинци. Документът изисква спиране на всички нарушения на човешките права, включително "неправомерно задържане, мъчения и нечовешко отношение", съобщава "Свободна Европа". Иска се Москва да изпълни решението на Международния наказателен съд и да възстанови правата и свободите на украинците на полуострова.

ООН иска също руското министерство на правосъдието да преразгледа решението си, с което обявява местния парламент на кримските татари за екстремистка организация и на практика забранява дейността му. Освен това Русия не дава достъп до мисии на ООН до полуострова, се изтъква в документа.