„Обсъжда се въпросът за включването на сръбските партньори към реализирания от „Газпром“ проект за изграждането на нов маршрут за доставки на енергоносители "Турски поток".

Това заяви руският президент Владимир Путин след среща със сръбския си колега Александър Вучич, съобщи пресслужбата на Кремъл. Той допълни, че Сърбия може да стане важно звено в транзита на газ за Европа.

Вучич бе на посещение в Москва.

Двете страни подписаха поправки към междуправителственото споразумение, отменящи забраната за реекспорт на руски газ.

По-рано "Газпром" в отговор на изискване на Еврокомисията обеща да осигури свободни потоци на газ на европейския пазар. Според съществуващото споразумение Русия доставя на Сърбия газ до 5 милиарда кубика годишно за периода 2012-2021 г. Очаква се от 2018 г. "Газпром" да увеличи с 15 на сто доставките на газ за Сърбия. Тази година те са нараснали с 26%.

Двамата президенти се спряха и на политически въпроси, по-специално на този за Косово. Москва ще подкрепи всякакво взаимно приемливо решение между Белград и Прищина, увери Путин. По думите му руската страна изхожда от това, че положението там трябва бъде регулирано чрез диалог между страните в съответствие с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Руската страна ще продължи да оказва подкрепа на Сърбия за осигуряване на суверенитета и териториалната й цялост.

Вучич благодари на Русия за наложеното вето в Съвета за сигурност на ООН през 2015 г. Благодарение на това върху сръбския народ "не било лепнато петното на геноцид" заради клането в Сребреница през 1995 г.

Гостът отново потвърди, че Белград няма намерение да влиза във военни съюзи, включително в НАТО.

Накрая Вучич поздрави Путин със 100-годишнината на ФСБ, като заяви, че този ден е особено важен за Русия и нейния президент. Путин е бил резидент на КГБ в ГДР. ФСБ е наследник на КГБ.