Еврокомисията предложи Европейският съвет да задейства наказателна процедура срещу Полша заради нарушаване на върховенството на закона. Решението е взето заради продължаващата спорна съдебна реформа в страната, която според ЕС налага политически контрол над съдебната система.

Процедурата по член 7 от Договора за Европейския съюз предвижда ограничаване на членските права на Полша и дори отнемане на правото ѝ на глас в съюза.

След като полският парламент прие през лятото три закона, които се отнасят до съдебната система на страната, Еврокомисията отправи официални предупреждение, че може да задейства наказателна процедура по член 7 от Лисабонския договор. За изпълнение на първата фаза от процедурата се изисква квалифицирано мнозинство от 4/5 сред страните членки. Това значи, че дори останалите три страни от Вишеградската четворка - Чехия, Словакия и Унгария - да гласуват против, процедурата пак може да бъде задействана.

Член 7 предвижда ограничаване на членските права на страна, която грубо нарушава принципите на Евросъюза. Това може да включва правото ѝ на глас в Съвета на ЕС.

Десетки хиляди поляци протестираха след като долната камара на полския парламент прие спорни реформи на съдебната система. Полският президент Анджей Дуда наложи вето на два от трите закона. 

Законопроектите, прокарани от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", поставят съдебната власт под контрола на изпълнителната, обяви тогава Европейската комисия.

Според единия от законите върховните съдии, избрани от магистратите, ще бъдат заменени с такива, избрани от парламента, където мнозинство има "Право и справедливост". Предвиждаше се всички съдии от Върховния съд с изключение на назначените от министъра на правосъдието Збигнев Жобро да бъдат пенсионирани, а изискванията към бъдещите върховни съдии да бъдат намалени, което би позволило на управляващите да назначат лоялни към партията магистрати.

Според друг законопроект под контрола на парламентарното мнозинство попада Националния съвет на правосъдието (аналог на българския Висш съдебен съвет), който назначава и уволнява магистратите и Върховния съд на Полша.

Миналата седмица обаче парламентът прие ревизирана версия на законопроектите, което предизвика намесата на Еврокомисията.

Колегиумът на еврокомисарите прие и конкретни насоки, които трябва да бъдат изпълнени от Полша, за да се избегне задействането на наказателна процедура по член 7 от Договора за Европейския съюз.