"В момента НДК е най-сигурната публична сграда, която би могла да съществува за този тип конгресен конферентен център в България", увери по бТВ председателят на Съвета на директорите на двореца Борислав Велков.

Нито той, нито екипът, занимаващ се със сигурността на НДК, имат притеснения за двореца и бъдещите му гости по време на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Това, което е инвестирано в НДК от гледна точка на материали и устройства, е ролс-ройсът на техниката. И конвенционалната сигурност, и киберзащитата били на добро ниво.

Екипът за сигурност е създаден специално заради европредседателството. В него има чудесни специалисти, твърди Велков.

"Няма европейска сграда от такъв тип, в която да не се е инвестирало. Но в НДК това отдавна не се е случвало", отбеляза той.

Велков уточни, че достъпът до НДК няма да бъде ограничен, но от 1 януари 2018 г. в него ще се извършват значително по-задълбочени проверки при влизане. Ще има скенери, ще се прави проверка за оръжие, за остри предмети и за забранени предмети.

„За делегатите има определен вход – А4, там ще бъде и акредитационната система. ВИП гостите ще минават през вход А6, това е частта към "Витоша", каза Велков.

Достъпът до НДК обаче няма да бъде постоянно ограничен. Така ще бъде само когато има събития на най-високо ниво, но те не са толкова много.

"Хората нека да не се притесняват", призова шефът на двореца.

Ще има временни ограничения само за част от събитията, но животът няма да спре. Зоната около НДК няма да бъде санитарен кордон 6 месеца, категоричен беше Велков.

Това според него е добре, защото НДК ще даде пример на всички останали зали и културни центрове в България, че сигурността е важна, а европредседателството в това отношение ще повиши нивото.

"НДК е стабилизиран към момента, имахме криза, минахме през трудни периоди", каза Борислав Велков.

Към настоящия момент дворецът успява да покрива основните си режийни разходи – Фонд „Работна заплата” и летището.

„В цял свят конгресната, културната индустрия винаги е била в ръст, дори когато имаше икономическа криза. Трябва да се замислим защо НДК е бил на загуба. Въпрос на управление, на визия е как трябва да се управляват тези неща. Ако се управляват добре, могат да не бъдат на загуба. В процес сме на нов бизнес план, така че да хванем цялата тенденция на развитие и да се опитаме да повишим приходите си", допълни директорът.

Той заяви също, че се опитва да разбере каква е връзката между сигурността и изкуството. Стигнал до извода, че изкуството ще спаси света. Сигурността винаги разделя, а изкуството ни прави свободни.

Последва въпрос дали е имал предвид телевизионния екран, който се оказа монтиран върху стенопис на Йоан Левиев в НДК.

"Това беше за временни технически тестове. Беше предвидено да бъде свален. И той беше свален. Повреда няма", каза Велков.

Накрая той бе попитан докъде са стигнали проверките за дейността на предшественика му Мирослав Боршош. На което отговори със съвет да не се връщаме в миналото. Важното било какво предстои сега за НДК.