Европейската комисия прави грешка, като започа наказателна процедура срещу Полша заради съдебната реформа в страната. Това заяви евродепутатът и зам.-лидер на ВМРО Ангел Джамбазки в ефира на БНТ тази вечер.

"Полша има национално правителство, избрано с огромно мнозинство. Промените целят да възстановят някаква справедливост в тяхното общество. Европейската комисия се опитва да каже на една от големите и важни държави в Европа, че не могат да направят нещо за вътрешните си работи", заяви той.

Промените в Полша, дело на националистите от "Право и справедливост", поставят съдебната власт под контрол на изпълнителната власт и позволяват на управляващите да назначават свои магистрати на ключови места. Именно поради тази причина ЕК готви процедура, която може да ограничи правата на държавата в ЕС и дори да отнеме правото й на глас.

"Законодателството е съвсем нормално. Това е вътрешният ред - как се назначават съдиите. ЕК се дразни, че "Право и справедливост" например в момента не допуска нелегални имигранти да се заселват в Полша", смята обаче Джамбазки.

Според него западноевропейските държави в ЕС - сред които Германия, Холандия, Белгия и Франция, все държави, които спират България за Шенген - се опитват да налагат реда в Съюза.

"Има две гледни точки за Европа - източноевропейската и германската, втората е провалена, както е видно от г-жа Меркел", отбеляза евродепутатът.

Според Джамбазки срещу страните в източна Европа има двоен стандарт. И даде пример - френският президент Еманюел Макрон е спрял унгарски компании да навлязат във Франция, защото "отнемат работата на французите".

"А тук няма ли френски вериги? Чий хляб взимат те?", попита Джамбазки.

За приетия в България антикорупционен закон той се изказа кратко:

"Нека да започне да работи, да видим какво ще стане".

Джамбазки отказа да коментира агресивните реплики на вицепремиера Валери Симеонов срещу ГЕРБ по повод новия лифт в Банско, като отбеляза:

"Много пъти съм казвал… г-н Симеонов е достоен човек, има по-остър език и по-твърд речник. Това, че понякога се изказва по-остро е негов избор."

Но коментира казуса за Банско по-детайлно:

"Става дума за нещо много важно - развитието на редица български региони - не само за Банско, а и за Пампорово, Боровец, Вършец… В тези региони няма да има друго производство заради природните дадености, там може да се прави туризъм. На този туризъм се пречи от 20 човека в държавата. Наоколо, от Сърбия до Швейцария, на същата надморска височина има много повече развит туристически бизнес. АКо ние отидем и чакаме 3-4 часа пред един лифт, ще се върнем ли там?"