Предпразнично днес две български институции наложиха солени глоби на електроенергийната компания "ЕВН - България", съобщи бТВ.

Дружеството е глобено с общо 10 млн. лв. за нарушения както веднъж от Комисията за защита на конкуренцията, така и два пъти от Комисията за енергийно и водно регулиране в рамките на последните 24 часа.

От EVN са възмутени не заради наличието на санкциите, а заради завишените според тях размери. Австрийската компания определя инвестиционната среда в България за "отровена".

КЗК наказва с глоба от 4 млн. лв. дружеството за злоупотреба с господстващото положение на падара и ограничаване на тъърговията по свободно договорени цени.

По-фрапиращ е случа с КЕВР, който наказва EVN За два случая на подмяна на електромери на битови потребители без в протокола да има подпис на втори свидетел. Проблемът там е санкцията - по 3 млн. лв. за всекии случай. Според тях това не отговаря на обществената опасност на нарушението, и дават пример - разлив на петрол в Бургаското езеро е бил санкциониран със скромнител 100 000 лв, а взивът в Горни Лом, в който загинаха 15 работници - с 15 000 лв. А 6 млн. лв. са инвестиция, с която може да се направи модерна подстанция, подчертават от компанията.

Австрийският посланик у нас Роланд Хаузър пък отбеляза, че родината му е един от топ инвеститорите у нас и определи днешния пример като "особено лош сигнал за условията на инвестиции в страната".