Въпреки заплахите на американския президент Доналд Тръмп 128 страни от ООН подкрепиха резолюция на Съвета за сигурност, осъждаща решението му да признае Йерусалим за столица на Израел, предаде Си Ен Ен.

В навечерието на гласуването Тръмп предупреди, че САЩ могат да спрат финансовата помощ за тези членки на организацията, които подкрепят изготвената от Египет резолюция.

Документът, изготвен от Египет, не споменава директно нито САЩ, нито президента им, но изразява "дълбоко съжаление за последните решения за статута на Йерусалим".

Гласуването в Съвета за сигурност бе свикано по искане на арабските и мюсюлманските страни. В понеделник САЩ, подкрепени от Израел, наложиха вето на резолюцията в 15-членния Съвет за сигурност.

Всички останали членки на Съвета тази вечер подкрепиха документа.

Гласуването не можа да всее раздор сред страните членки на ЕС, както някои очакваха. Нито една от тях не се изказа против резолюцията.

Въздържаха се единствено 6 страни от ЕС - Хърватия, Чехия, Унгария, Латвия, Полша и Румъния. Всички останали, включително България, застанаха срещу решението на Тръмп.

Интересното е, че през лятото израелският премиер Бенямин Нетаняху бе на обиколка в три от въздържалите се членки на ЕС - Унгария, Полша и Чехия. И по тази причина плъзнаха слухове, че те ще подкрепят Израел.

Против резолюцията гласуваха само 9 страни. Освен САЩ и Израел, това бяха държави от Централна Америка и Океания.

Въздържалите се са общо 35 държави. Сред тях са ключови съюзници на САЩ като Канада и Австралия.

Резултатите от гласуването разгневиха постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли.

"САЩ ще запомнят този ден, в който бяха посочени като обект за атака в това събрание. Ще запомним това, когато ни призоват отново да внесем най-голямата световна сума", каза тя.