Сепаратистите в Каталуня запазват абсолютното си мнозинство в регионалния парламент.

Такива са резултатите от предсрочните избори в испанската автономна област. Данните са след преброяването на 98 на сто от бюлетините.

Абсолютното мнозинство се образува от трите формации, борещи се за независимост на автономната област - коалицията "Заедно за Каталуня", Републиканската левица на Каталуня (РЛК) и "Кандидатура за народно единство" (КНЕ).

Те ще имат общо 70 депутати в 135-членния регионален парламент в Барселона. За абсолютно мнозинство са необходими 68 души.

Това означава, че каталунските сепаратисти отново могат да обявят независимост, както стана на 27 октомври.

Победителят на изборите е проевропейската и антисепаратистка партия "Сиутаданс" - местният филиал на "Сиудаданос" ("Граждани"), оглавявана от Инес Аримадас. Такива бяха и прогнозите преди вота. "Сиутаданс" ще има най-много депутати, но те няма да бъдат в състояние да спрат стремежа към независимост.

Инес Аримадас спечели изборите в Каталуня, но победата й е без значение.

Втора е коалиция "Заедно за Каталуня", оглавявана от уволнения регионален премиер Карлес Пучдемон. Самият той е в доброволно изгнание в Белгия, тъй като е обвинен в сепаратизъм в родината си и може да бъде арестуван. Пучдемон следеше резултатите от Брюксел.

Успехът на "Заедно за Каталуня" е донякъде изненадващ. Според проучванията се очакваше първа сила сред сепаратистите да бъде РЛК, чийто лидер е доскорошният каталунски вицепремиер Ориол Жункерас. Той е в арест в Барселона по обвинение в сепаратизъм. РЛК обаче се оказа трета. В предишния парламент тя бе част от коалицията "Заедно за "да", оглавявана от Пучдемон, но реши да се яви самостоятелно.

КНЕ е шеста от общо 7 партии, които ще имат депутати в каталунския парламент. Тя ще има 4-ма депутати, но без тях сепаратистите няма да имат абсолютно мнозинство.

"Сиутаданс" и "Заедно за Каталуня" си поделят по две провинции в Каталуня. Проевропейската партия на Инес Аримадас печели в Барселона и Тарагона, а сепаратистите на Пучдемон - в Йеида и Жирона.

Рахой е големият губещ

Мариано Рахой

Големият губещ е испанският премиер Мариано Рахой. Неговата консервативна Народна партия (НП), която управлява Испания, постигна най-слабите резултати от влизащите в каталунския парламент формации.

Мнозина смятат, че срещу него е упражнен наказателен вот. Причината е прекалената бруталност на полицията по време на референдума за независимост на Каталуня на 1 октомври. Тогава по заповед на Рахой в областта бяха пратени подкрепления от цялата страна. Те влязоха в сблъсък с привърженици на независимостта, при които бяха ранени близо 800 души. Хората са убедени, че премиерът не е трябвало да използва прекалена сила, още повече че референдумът бе обявен за незаконен от Конституционния съд още преди провеждането му.

Изборите в Каталуня бяха свикани, след като Рахой разпусна регионалния парламент в Барселона на 27 октомври. Причина бе, че същия ден каталунските депутати гласуваха едностранно за независимост - нещо, което бе обявено за незаконно от централното правителство и Конституционния съд на Испания.

Решението на каталунския парламент бе в съответствие с референдума от 1 октомври. В допитването участваха едва 40 на сто от жителите на Каталуня. Но 90 процента от тези хора подкрепиха независимостта. Това допитване също бе обявено за незаконно от испанските власти.

Още през 2015 г. Еврокомисията обяви, че отцепване на Каталуня от Испания ще означава автоматично излизане от ЕС.

От референдума на 1 октомври до сега близо 3000 фирми напуснаха Каталуня. Това доведе до скок на безработицата. Инвестициите в областта за тези три месеца намаляха с близо 75 на сто в сравнение с първите 9 месеца на годината. Автономна област Мадрид изпревари Каталуня по БВП.