Премиерът Бойко Борисов и заместникът му в партия ГЕРБ Цветан Цветанов са разбрали погрешно посланието на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Това е заявил председателят на движението Мустафа Карадайъ на възпоменателен митинг за годишнината от първите мирни протести срещу насилствената смяна на имената по времето на комунизма, съобщи местният сайт "Родопи24". 

"Гответе се да управляваме държавата, но подготвени, а не като тези. Премиерът направи грешен прочит на анализа на почетния председател Ахмед Доган на Коледното тържество.

Господин Доган каза, че не сме готови да управляваме по изискванията на днешното време, но ние си знаем и затова се подготвяме. А един, който заема длъжността премиер днес, направи погрешен прочит на този анализ. Осем години държавата върви по инерция. Ние не сме готови, но се подготвяме, Борисов дори не знае, че не е готов", каза Карадайъ, цитиран от сайта. 

Председателят на ДПС не се съгласи и с репликата на Борисов от "Панорама" в петък, че от експозето на Доган се разбирало, че в момента движението и опозицията въобще нямат толкова подготвен за властта човек, който да замени действащия премиер. 

По думите на Карадайъ посланието на Доган е било, че БСП не е готова за властта, а не, че ГЕРБ са незаменими. Според председателя на движението никой не е казвал и че няма да има вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" през януари. 

"Напротив има решение на Централния съвет на ДПС и докато има фашисти и националисти във властта, не вот, а ще има вотове. А господин Доган в своя анализ ясно подчерта, че има една граница, която не трябва да се прекрачва. Но никой не е казал, фашисти и националисти да останат в властта. Доган не е казал, че няма да има вот", добави Карадайъ.

Повод за думите му бе, че след коледната реч на Доган представители на ГЕРБ изтълкуваха това, че БСП са останали сами в намерението си да атакуват правителството. Самата лидерка на БСП Корнелия Нинова обаче също изтълкува разпространените от движението мисли на Доган като доказателство, че левицата е единствена опозиция и алтернатива на властта. 

Мустафа Карадайъ е дал и интервю пред турската телевизия Tek Rumeli TV по повод годишнината от възродителния процес и събитията отпреди 33 години. Видео от разговора на турски език е качено във фейсбук профила на председателя на движението, заедно с писмен превод на част от казаното. В пасажа се твърди, че Карадайъ е заявил, че "нашата сила се ражда от нашето единство и който работи против нашето единство не е наш противник, а наш враг". Според него "днес репресираните са сред нас, а ние сме тук с хората и имаме единство, което се нарича Движение за права и свободи". От превода в страницата не става ясно какви въпроси са зададени на Карадайъ от журналиста.

Утре, 26 декември, се очаква да има митинг и на "Тюркян чешма" - в памет на 17-месечната Тюркян, убита на 26 декември 1984 година по време на мирен протест по време на възродителния процес.