Виталий Мутко сдаде за шест месеца президентския пост в Руския футболен съюз (РФС). Това стана на заседание на изполкома на РФС. Функциите на Мутко временно поема генералният директор на централата Александър Алаев.

Вицепремиерът на Русия взе решението заради натиск от международните спортни организации. Мутко не се ползва с добра слава извън пределите на Русия, сочен е за един от виновниците за допинг скандалите.

По-рано този месец той бе изключен доживот от олимпийското движение. Мутко заяви, че още днес ще обжалва решението в Арбитражния спортен съд в Лозана (КАС). Той добави, че е готов и да напусне позицията шеф на организационния комитет на световното по футбол в Русия през 2018 г. Обясни, че решение за това ще вземе държавното ръководство.

ФИФА излезе с официален коментар след рокадата в РФС:

"ФИФА се отнася с разбиране към решението на Мутко да напусне поста, което е продиктувано от интересите на световното първенство в Русия догодина. ФИФА благодари на Мутко за тази отговорна стъпка и свършената до момента работа по подготовката за провеждането на Мондиала в страната. Това решение няма да окаже влияние на успешната организация за световния шампионат. Ще продължим плодотворно да си сътрудничим с правителството на Русия, Руския футболен съюз и местния организационен комитет. В близките дни ще проведем разговори с всички страни и ще съгласуваме следващите стъпки."

Мутко обясни, че ще продължи да изпълнява функциите си на вицепремиер по спорта и ще наблюдава процесите в руския футбол. Ако за въпросните шест месеца КАС се произнесе в полза Мутко, той ще си върне позицията.