„Лукойл“ планира в дългосрочна перспектива да купува активи, които ще позволят на компанията да поддържа приръста на своите запаси.

В бюджета и стратегията за развитие на компанията през следващите 10 години, която ще представим през 2018 г., се предвижда отделянето на средства за придобиването на нови активи. За момента не мога да разкрия параметрите на стратегията, но става дума за придобиването на активи на световния пазар – и в Русия, и в чужбина, защото стратегията се състои в това, че запасите не трябва да намаляват.

За да не допуснем това, ние се нуждаем от приръст средно годишно между 120-140 милиона тона. Естествено, че геоложките проучвания не са достатъчни за това. Компанията се нуждае от нови запаси, ние не крием това“, заяви президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов в интервю за „Комерсант“.

Компанията се интересува само от течни въглеводороди, тъй като на своя баланс тя има достатъчно количества природен газ и в Каспийско море, и в северните части на Русия. „Лукойл“ също така се интересува от лицензи и готови компании, които се продават. Алекперов заяви, че с всяка изминала година находищата на компанията в Русия се изчерпват.

„Главната задача на стратегията е оптимизирането на разходите и интензифицирането при разработването на находищата, включително и на трудните за добив запаси. Доста сериозни суми ще се изразходват за тази цел, време е да започнем техния добив“, подчерта Алекперов.