Бъдещата гара за високоскоростни влакове в Стария град на Йерусалим ще бъде наречена на американския президент Доналд Тръмп.

Това заяви пред Си Ен Ен израелският министър на транспорта Израел Кац.

Гарата ще се намира много близо до Стената на плача, главната еврейска светиня. През май Тръмп стана първият действащ президент на САЩ, който я посети сам, без да бъде придружен от израелски правителствени представители.

Кръщаването на гарата е признание към жеста на Тръмп от началото на месеца. Тогава той обяви, че САЩ признават Йерусалим за столица на Израел и че смята да премести там американското посолство от Тел Авив.

„Реших да кръстя гарата на президента на САЩ заради неговото историческо и смело решение“, каза министър Кац.

Решението на Тръмп бе приветствано от израелците, макар да беше отхвърлено от огромното мнозинство членки на ООН при гласуване в Общото събрание. Против гласува и България.

Еврейската държава е завладяна от тръмпомания, отбелязва Си Ен Ен. Освен гарата се очаква и други общински проекти в страната да бъдат наречени на 45-ия американски президент.

Общинският съветник Арие Кинг от Йерусалим предложи улица „Салахудин“, водеща към Стария град и намираща се предимно в палестинската част на града, да бъде прекръстена „Доналд Тръмп“.

Нов парк на Тръмп смята да нарече Давид Евен Цур – кметът на северния град Кириат Ям. Той дори смята да покани патрона на откриването на парка през април 2018 г.

В пристанището Ашкелон пък ще нарекат крайбрежното шосе „Декларацията на Тръмп“.