Бившият футболист Джордж Уеа стана президент на Либерия, след като спечели балотажа срещу досегашният вицепрезидент, 73-годишният Джоузеф Боакай. Носителят на "Златната топка" за 1995 г. получи 61,5 процента срещу 38,5% за Боакай.

Уеа надделя в първия тур в края на октомври, но изборите стигнаха до втори, тъй като за най-популярния по света либериец вот дадоха 38,4 на сто от избирателите и той не успя да преодолее бариерата от 50 процента.

Джордж Уеа беше издигнат от Коалиция за демократична промяна. Съперникът му Боакай пък представлява управлявалата досега Партия на обединението.

Уеа наследява Елън Джонсън Сърлийф в първото демократично предаване на властта в Либерия от 73 години.

Бившият футболист се обърна към сънародниците си първо в туитър, като увери, че съзнава отговорността. Не се страхува от предизвикателството.

"Промяната започва", заяви някогашният голмайстор.

Победата му бе отпразнувана бурно по улиците и площадите на Либерия от неговите привърженици (долу).

Джордж Уеа е сред най-великите африкански футболисти в историята. Той единствен от континента печели "Златната топка". Това стана през 1995 г., когато футболистът на "Милан" наследи Христо Стоичков с отличието.

Правилата бяха променени, вече можеше да се гласува и за неевропейци. Така Уеа стана първият играч от друг континент, триумфирал с най-престижния индивидуален трофей във футбола.

Освен за "Милан", Уеа игра също за "Челси" и "Пари Сен Жермен". Той има 60 мача и 22 гола за Либерия, с националния тим на която не можа да играе на световно.